Galerii: Tääksi ürgturul õpetati iidseid kombeid, õhtul on tasuta kontsert

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tääksis peeti täna ürgturgu, mis pakkus ehedaid elamusi. Lastel oli võimalik sõita vankriga, mida vedasid Eesti tõugu hobused. Laadalised said mekkida lõkkel keedetud suppi ja õppida roopilli valmistama. Huvilistele õpetati muidki oskusi ja tutvustati kombeid, mis on Eesti maarahvale juba aastasadu omased olnud.  

Roopillimeister Tarmo Kivisilla õpetas kõigile soovijatele, kuidas pilliroost teha vilepilli, mis muusikariistana suurepäraselt toimis. Ta vestis roosse kolm või neli auku, mille sõrmedega sulgedes ja samal ajal puhudes oli võimalik erinevaid tämbreid tekitada. «Mida lühem toru, seda kõrgem hääl,» selgitas ta.

Meistri kinnitusel on vilepill ka väga vastupidav, kas või mitu aastakümmet, juhul kui sellele kogemata peale ei istu. Tema jutu järgi saab ka viljakõrrest pilli teha. Tarmo Kivisilla sõnul hakati selliseid pille tegema mitu tuhat aastat tagasi. Meistril oli kaasas ka pikk karjasepill ja mitu teist instrumenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles