Faktid toimunu kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Juhani Aaltonen
Harri Juhani Aaltonen Foto: Elmo Riig

VIIMASEL AJAL on Sakalas ja Postimehes palju kajastatud IRL-i Viljandi linnapea Ando Kivibergi tulevikuplaane. Ilmunud artiklitest võib jääda mulje, nagu kiusaksid erakonnakaaslased ja keskkontor oma linnapead. Nii on linnapea kirjutanud IRL-i Viljandi osakonna juhatuse vahepealsest otsusest minna kohalikele valimistele Vabaerakonnaga moodustatud valimisliidus.

See väide on väär. Tõde on, et otsustati moodustada valimisliit, kuhu kutsuda lisaks Vabaerakonna ja EKRE inimestele ka teiste erakondade liikmeid ning parteituid, aga aktiivseid Viljandi kodanikke. Seega poleks olnud tegu vaid kahe erakonna valimisliiduga.

6. aprillil, kui sellise valimisliidu loomise otsus Viljandis langetati, ei olnud veel peetud IRL-i volikogu koosolekut ja puudus teadmine, et Margus Tsahkna enam erakonna esimeheks ei kandideeri. Helir-Valdor Seedri otsus kandideerida erakonna esimeheks sündis hiljem. Pärast tema 13. mail valituks osutumist tekkis Viljandi IRL-i liikmetel mõte minna valimistele siiski oma erakonna nimekirjaga, toetamaks uut esimeest ja uskudes erakonna uuenemist. Mingit survet selleks otsuseks keskkontorilt polnud. Põhjuseks oli uus olukord.

Võrdluseks võiksin tuua Viljandisse veekeskuse rajamise. Mäletatavasti taheti seda linnapea eestvedamisel rajada spordihoone taha, osaliselt võõrale maale. Siis aga ilmnesid takistused. Olude sunnil osteti uus kinnistu ning otsustati keskus rajada taas uude asukohta. Lihtsalt asjaolud muutusid.

ET TEKKINUD vaidlus avalikkusele selgemaks saaks, otsustasime kirja saajatega avalikuks teha meile saadetud kirja, millest linnapea taandumine alguse sai. Selles soovib Ando Kiviberg linnapeana jätkamise korral kindlat tagatist riigikokku pääsemiseks 2019. aastal, mil linnapea ametiajast on möödas vähem kui pool ja vaja oleks leida talle järglane. Samuti soovis Kiviberg parteilisi töökohti ka siis, kui ta ei osutu linnapeaks valituks.

Me ei osanud arvestada asjaoluga, et Kiviberg on valmis sel kohal töötama vaid ajutiselt ja soovib esimesel võimalusel Viljandist lahkuda.

Küsisime Kivibergilt juba kaheksa kuud tagasi, kas ja millises rollis on ta valmis osalema 2017. aasta kohalikel valimistel. Erakond oli valmis teda linnapeakandidaadina toetama, kui ta oleks selleks soovi avaldanud. Kaheksa kuu jooksul temalt aga vastust ei tulnud ja tähtajad lükkusid aina kaugemale tulevikku. Vastuse saamine venis lõpuks 1. juulini.

29. juunil saabus alltoodud kiri koos nõudmistega, millele Kiviberg ootas vastust juba järgmise päeva lõunaks. Kiri sisaldas soove, mida pole võimalik täita, sest riigikogu mandaadi peab andma valija, mitte erakond.

On ilmselge, et nõudmised polnud reaalsed. Märgiline on ka see, et Viljandi IRL-i liikmed on seni oma linnapea otsustest ja plaanidest sageli teada saanud meedia vahendusel.

Meenutagem, et Ando Kiviberg osales aktiivselt ka 2015. aasta riigikogu valimistel, kus pidi alla vanduma samas nimekirjas tagapool kandideerinud inimesele. Samuti kogusid temast oluliselt rohkem hääli näiteks sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud Ülle Lumi ja Keskerakonnas kandideerinud Helmut Hallemaa, kes polnud oma nimekirja esinumbrid.

SOOVIN ANDOLE siiski edu oma elukutselise poliitiku karjääri planeerimisel. Saan aru tema võimalikust soovist Viljandis mitte kandideerida, vaid leida endale koht mõnes kodule lähemas valimisnimekirjas.

Energiat selleks!

(Ando Kivibergi 29. juunil saadetud kiri erakonna esimehele Helir-Valdor Seedrile ja peasekretärile Priit Sibulale on avaldatud muutmata kujul.)

Tere Helir ja Priit

Panin konkreetsuse eesmärgil kirja oma seisukohad seoses, erakonna sooviga, et asuksin eelseisvatel valimistel Viljandi linnapea kandidaadi kohale IRL-i nimekirja eesotsas.

Ca 4 aastat tagasi nõustusin ma kindlalt asuma meie erakonna linnapeakandidaadi kohale senise liidri asemele. Andsin lubaduse 4 aastaks ning olen elanud teadmises, et pärast lubaduse täitmist olen vaba mees tegelema edasi erialase eneseteostusega.

Täna olen valiku ees, kus minu erakond ootab minult pühendumist elukutselise poliitiku karjäärile. Olles kohtunud nii Heliri kui ka Priiduga ning arutanud küsimust ka oma perega teatan, et olen valmis erakonda aitama ja tõsiselt konkureerima, kui minu erakond võtab endale ka minu karjääri toetamise eest selge vastutuse.

Need on minu tingimused:

  1. Ootan teie selget lubadust, et kui ma hoolimata esinumbrina kandideerimisest ei osutu valituks linnapea kohale, siis aitate mulle korraldada rakenduse erakonna poliitilise nõunikuna mõne meie erakonna ministri või IRL riigikogu fraktsiooni juures. Samuti, et mulle antaks roll mõne riigiettevõtte või riigile kuuluva asutuse nõukogu liikmena. 2019. aasta Riigikogu valimistel aitate hoolitseda selle eest, et olen erakonna esimene või teine number Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas, koos erakonnapoolse kampaaniaressursiga. (Minu pere elab püsivalt teatavasti Harjumaal ning seetõttu tunnen sealseid olusid ning inimesi küllalt hästi)
  2. Kui osutun valituks linnapea kohale, olen 2019 Riigikogu valimistel IRL-i esinumber Viljandi- ja Järvamaal.  Seda koos erakonnapoolse kampaaniaressursiga. Et vältida sisemist konkurentsiolukorda ja tagada IRL-ile parim häältesaak, oleks mõistlik, et erakonna esimees kanideeriks mõnes teises, suurema mandaatide arvuga ringkonnas (nt Tallinnas või Harju- ja Raplamaal).
  3. Erakond tagab IRL-i Viljandi linna nimekirjale ning selle esinumbrile kampaaniarahastuse vähemalt 7000 euro ulatuses.

Kui need tingimused ei ole vastuvõetavad, jätan enesele õiguse jätkata oma parema äranägemise kohaselt pühendudes perele, lähedastele ja erialasele eneseteostusele. Kuivõrd olen andnud avaliku lubaduse vastata hiljemalt 1. juuliks, siis palun teie mõlema vastust 30. juuni kella 15.00-ks.

Tervitades
Ando

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles