Kõrge positsioon nimekirjas, nõunikuamet ja koht riigiettevõtte nõukogus

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg
Ando Kiviberg Foto: Elmo Riig

Viljandi linnapea Ando Kiviberg küsis juuni lõpus oma erakonna juhilt Helir-Valdor Seedrilt head positsiooni riigikogu valimisteks, aga ka erakonna poliitilise nõuniku kohta ja positsiooni mõne riigiettevõtte nõukogus.

Ando Kiviberg tegi täna avalikuks kirja, mille ta saatis juuni eelviimasel päeval Isamaa ja Res Publica Liidu esimehele Helir-Valdor Seedrile ja peasekretärile Priit Sibulale.

"Ajakirjandus on minult palunud tolle kuulsusrikka kirja avalikustamist, mille ma 29. juunil oma erakonna juhtidele saatsin. Olen sellest keeldunud viidates meie omavahelisele kokkuleppele erakonna esimehega," teatas Kiviberg oma avalduses. "Äsja sai mulle teatavaks, et esimees on seda kokkulepet murdnud, ning see avaldatakse ajalehes Sakala." Kirjast selgub, et Kiviberg küsis erakonna juhilt kolme asja.

Esimene oli seotud stsenaariumiga, et tal ei õnnestu pärast sügisesi valimisi Viljandi linnapeana jätkata. Sel juhul oli tema soov saada poliitilise nõuniku koht kas mõne erakonna ministri kabinetis või riigikogu fraktsioonis. Samuti tahtis ta kohta mõne riigiettevõtte nõukogus ning esimest või teist kohta riigikogu valimistel IRL-i Harju- ja Raplamaa piirkonnas.

Teine nõudmine oli seotud olukorraga, kus ta jätkaks linnapeana. Sel juhul oleks ta tahtnud Viljandi- ja Järvamaa piirkonna esinumbri kohta ning partei rahastust kampaania tegemiseks. Samuti leidis ta, et seni siin piirkonnas esinumbrina kandideerinud Helir-Valdor Seeder võiks minna riigikogu kohta püüdma pealinna, kus jagatakse rohkem mandaate.

Kivibergi kolmas soov oli seotud sügiseste valimistega, mille tarbeks küsis ta erakonnalt 7000 eurot, et teha tugevat kampaaniat.

Otsustamiseks andis Kiviberg erakonna juhtidele juuni lõpus paarkümmend tundi ja sai neilt eitava vastuse. Seejärel langetas ta otsuse, et ei astu Viljandis enam üles IRL-i linnapeakandidaadina, ning mõni päev hiljem avaldas, et ei osale üldse valimistel IRL-i nimekirjas.

Sakala avaldab kirja muutmata kujul

Tere Helir ja Priit

Panin konkreetsuse eesmärgil kirja oma seisukohad seoses erakonna sooviga, et asuksin eelseisvatel valimistel Viljandi linnapea kandidaadi kohale IRL-i nimekirja eesotsas.

Ca 4 aastat tagasi nõustusin ma kindlalt asuma meie erakonna linnapeakandidaadi kohale senise liidri asemele. Andsin lubaduse 4 aastaks ning olen elanud teadmises, et pärast lubaduse täitmist olen vaba mees tegelema edasi erialase eneseteostusega. Täna olen valiku eest, kus minu erakond ootab minult pühendumist elukutselise poliitiku karjäärile.

Olles kohtunud nii Heliri kui ka Priduga ning arutanud küsimust ka oma perega teatan, et olen valmis erakonda aitama ja tõsiselt konkureerima, kui minu erakond võtab endale ka minu karjääri toetamise eest selge vastutuse.

Need on minu tingimused:

1) Ootan teie selget lubadust, et kui ma hoolimata esinumbrina kandideerimisest ei osutu valituks linnapea kohale, siis aitate mulle korraldada rakenduse erakonna poliitilise nõunikuna mõne meie erakonna ministri või IRL riigikogu fraktsiooni juures. Samuti, et mulle antaks roll mõne riigiettevõtte või riigile kuuluva asutuse nõukogu liikmena. 

2019. aasta Riigikogu valimistel aitate hoolitseda selle eest, et olen erakonna esimene või teine number Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas, koos erakonnapoolse kampaaniaressursiga. (Minu pere elab püsivalt teatavasti Harjumaal ning seetõttu tunnen sealseid olusid ning inimesi küllalt hästi)

2) Kui osutun valituks linnapea kohale, olen 2019 Riigikogu valimistel IRL-i esinumber  Viljandi- ja Järvamaal. Seda koos erakonnapoolse kampaaniaressursiga. Et vältida sisemist konkurentsiolukorda ja tagada IRL-ile parima häältesaak, oleks mõistlik, et erakonna esimees  kanideeriks mõnes teises, suurema mandaatide arvuga ringkonnas ( nt Tallinnas või Harju- ja Raplamaal).

3) Erakond tagab IRL-i Viljandi linna nimekirjale ning selle esinumbrile kampaaniarahastuse vähemalt 7000 euro ulatuses.

Kui need tingimused ei ole vastuvõetavad, jätan enesele õiguse jätkata oma parema äranägemise kohaselt pühendudes perele, lähedastele ja erialasele eneseteostusele.

Kuivõrd olen andnud avaliku lubaduse vastata hiljemalt 1. juuliks, siis palun teie mõlema vastust 30. juuni kella 15.00-ks.

Tervitades

Ando

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles