Gümnasistid said õigusest teadmisi

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni gümnaasiumi õpilased kuulasid eile ligi tunnist koolitust, kuidas tööturul hakkama saada.
Jakobsoni gümnaasiumi õpilased kuulasid eile ligi tunnist koolitust, kuidas tööturul hakkama saada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lähenev suvi, mil tänavapilti ilmuvad väiksed jäätisemüüjad, on taas päevakorda toonud alaealiste palkamisega seotud teemad. Tööinspektsioon annab noortele nõu, kuidas oma õiguste eest seista.

Lõuna inspektsiooni juristi Elina Soometsa sõnul pole alaealiste töö siiski pelgalt hooaja küsimus. «Ühiskonna kihistumine on viinud selleni, et paljud noored peavad pere toimetuleku nimel juba koolipõlves teenistust otsima,» rääkis ta Jakobsoni gümnaasiumis auditooriumitäiele õpilastele.

Näiteks tõi jurist juhtumi, kuidas ta oli tänavu ühe pakaselise argipäeva varahommikul kohtunud Tallinna sadamas poisiga, kes enne koolitundide algust ajalehti müütas.

Juristi kogemust mööda aitavad just elulised näited tekitada noortes äratundmist, et selle teemaga tuleb igaühel kursis olla. «Kui takerduda liialt paragrahvidesse, siis tähelepanu hajub, kui aga tuua konkreetseid näiteid töövaidlusjuhtumitest või õnnetustest, paneb see noori kuulama.»

Neli aastat, sada kooli
Tänavu on tööinspektsioon võtnud luubi alla just laste ja noortega seonduvad valdkonnad. Küsimusele, kas ettevõtjad proovivad alaealisi kui kergesti mõjutatavat ja odavat tööjõudu ära kasutada, vastas Elina

Soomets, et sellist järeldust teha ei maksa. «Mõnikord on lihtsam manipuleerida mõne eaka inimesega, kes pensioni eel oma kohast igati kinni hoiab,» tõi ta näite.Samuti räägib eeltoodud oletuse vastu asjaolu, et tihti leiavad lapsed ja noored tööd oma vanemate firmas.

Siiski algatas tööinspektsioon mullu 2014. aastani kestva projekti, mille käigus peetakse õpilastele tööohutuse ja -õiguse loenguid kõigis maakondades. Sel õppeaastal on Jakobsoni gümnaasium ainus projektis osaleja Viljandimaal, kuid edaspidi jõuavad lektorid ka mujale. Nelja aasta jooksul jagatakse teadmisi sajas õppeasutuses.

«Kui Viljandimaa koolidel peaks asja vastu huvi tekkima, võivad nad Lõuna inspektsiooni poole pöörduda,» lisas Elina Soomets.

Pisut alla tunni kestnud loengul tuletas jurist meelde tõiku, mida inimesed kipuvad unustama.

Enne mõtle, siis kirjuta

«Praktikale tuginedes julgen öelda, et ehkki allkirjaga kinnitatud avaldust saab vaidlustada, annab see tegelikkuses väga harva loodetud tulemuse,» nentis ta ja pani õpilastele südamele, et nood isegi tööandja karmide ähvarduste korral uisapäisa lahkumisavaldusele alla ei kirjutaks.

Samuti toonitas Elina Soomets, et keegi ei saa sundida inimest loobuma õigustest, mis on seadusega tagatud. Et neid aga pahatihti ei teata, ei osata enda eest ka seista.

Töövaidlusi, kus alaealisele palka välja ei maksta või tema leivavanem muud moodi kokkuleppest taganeb, jõuab Elina Soometsa väitel inspektsiooni harva. Küll aga võib oletada, et paljud inimesed ei soovi oma murega ametiasutusse pöörduda, sest ei taha väikses kohas suhteid rikkuda või on ka ise seadusest mööda hiilinud.

7—14-aastaste palkamiseks on vaja tööinspektsiooni luba ja see, et neid on taotletud vähem, kui võib lapsi tööl näha, viitab niinimetatud mustale teenistusele. Jurist tõdes, et osaval tööandjal on võimalik siiski endale soodne JOKK-lahendus leida. «Tänavu on meil kavas töökohtades korraldada just alaealiste sihtkontroll,» rääkis ta plaanist, mis peaks tööturul valitsevast olukorrast ülevaate andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles