Vana hea tuttav Perry Mason on tagasi!

Gert Kiiler
, vana kooli kriminullifänn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

​Hakkasin mõne aja eest uuesti lugema Eestis väljaantud Perry Masoni lugusid. Ja kronoloogilises järjekorras – nii, nagu Erle Stanley Gardneri kirjutatud raamatud Ameerikas omal ajal trükivalgust nägid.

Eesti keeles anti esimesed kaks Masoni-lugu välja nõukaajal. Tõeline tulistamine läks aga lahti pärast Eesti vabanemist, kui kirjastusi tekkis nagu laipu Midsomeris. Paraku avaldati neid raamatuid läbisegi ja seetõttu oli peategelaste arengut võimatu jälgida.

Kuna viimasel ajal polnud enam ühtki Gardnerit avaldatud, arvasin, et kõik tema Masoni-lood on nüüdseks siingi trükivalgust näinud. Raamatuist nimekirja tehes selgus aga minu suureks üllatuseks, et 82 romaanist tervelt 25 oli veel tõlkimata. Ja ütlemata tore kokkusattumus oli, et kui olin jõudnud lõpetada järjekorras 24. Masoni-raamatu, lugesin uudist: kirjastus Tänapäev asub jälle avaldama selle legendaarse advokaadi juhtumeid ning esimesena tuleb lettidele 25. romaan «Siniseks löödud silmaga blondiini juhtum». Niisiis sain jätkata just sealt, kus muidu oleks auk tekkinud. Omaette väärtus oli, et sinise silmaga blondiini lugu algabki juba eelmise raamatu lõpust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles