Soomaa teed kaovad vee alla

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kildult Tõramaale sõites voolab juba viiendal kilomeetril sulavesi metsa alt üle sõidutee. Lemmjõe juures on veetase veel kõrgem ja seal on maanteeamet autoliikluse keelanud.
Kildult Tõramaale sõites voolab juba viiendal kilomeetril sulavesi metsa alt üle sõidutee. Lemmjõe juures on veetase veel kõrgem ja seal on maanteeamet autoliikluse keelanud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaale suurvett uudistama sõitjatel tuleb arvestada, et sõiduteed on mõnes kohas vee all ning kanuuga metsa mineku peale võiksid mõelda vaid need, kellele meeldib riskida.

«Viljandist tulijad Kildu kaudu Soomaale enam ei pääse,» nentis rahvuspargi külastusjuht Rait Parts. Et teeäärsed kraavid on jääd täis, on Lemmjõgi Kildu—Tõramaa tee üle ujutanud ning maanteeamet sinna sõidukeid ei luba. Lähiajal sulguvad tõenäoliselt teed neile, kes sooviksid Soomaale läheneda Pärnumaa poolt.

Kergesti pääseb autoga suurvett uudistama Tipu kaudu sõites. «Kõige paremini on suurvesi jälgitav Läti küla parkla vaatlustornist,» sõnas Parts.

Eksperdid kanuuretke veel ei soovita

Läti luht oli ka esimene koht, kus sel aastal huvilistele kanuumatk korraldati. Kaugele küll sõita ei saanud, sest jõed on veel jää all ning lumi on suures osas sulamata. «Kanuuretke ma sel nädalavahetusel ei soovita,» lausus Rait Parts.

Soomaa matkajuht Algis Martsoo tegi selle aasta esimese kanuusõidu samuti neljapäeval, kuid Kuusekäära luhal. «Sõita sai läbi suurte raskuste,» nentis ta. «Palju on jääd, tihke lumi ulbib vees ning nende tükkide eest tuleb pidevalt kõrvale põigelda.»
Martsoo hinnangul sobib see nädalavahetus kannusõiduks vaid neile, kes soovivad riskida. «Kindlasti tuleks veele minna koos õppinud saatjaga,» toonitas ta.

Häid kanuumatka olusid ennustas Martsoo uue nädala keskpaigast ning täpselt nädala pärast on Soomaa tõenäoliselt kanuusõitjaid täis.

Rait Parts pani aga kõigile suurvett vaatama tõttajatele südamele, et kogenematud matkajad kasutaksid giidi teenuseid. Eelmine aasta kinnitas mitmel korral, et üleujutatud piirkonnas on vähese orienteerumisoskusega inimesel kerge ära eksida. Mullu tuli paari seltskonda lausa päästjatega taga otsida. «Õnneks lõppesid need juhtumid ehmatusega,» lisas ta.

Soomaa viiendat aastaaega on kõige parem jälgida just kanuus sõites, kuid kevadine matk nõuab Partsi kinnitust mööda kogemusi ning head sportlikku ettevalmistust. Ehkki enamik Eestis kasutatavaid matkakanuusid on kolmekohalised, soovitas külastusjuht kevadisel ajal minna kanuusse kahekesi. «Praegu on sõitmiseks rohkem ruumi vaja.»

Jääminek vähendab tõusu

Kogu selle nädala on vesi Soomaal ja selle ümbruse jõgedes suure hooga tõusnud. Pärnumaal Riisa veemõõdujaamas on veetase kerkinud iga päev üle poole meetri ning ulatus eile keskpäeval 360 sentimeetrini.

Algis Martsoo on varasemate aastate põhjal suurvee tippu ennustanud järgmise nädala keskpaigaks, kuid tema arvates võib vee tõusmine juba tänasest aeglustuda. «Filmisin just jääminekut Toril ja Jõesuus,» lausus ta eile lõuna ajal. Jääminek nendes kohtades tähendab seda, et veel pole enam troppi ees ning see pääseb Soomaalt hooga välja.

Martsoo jutu järgi veetõus küll jätkub, kuid mitte nii suure hooga kui seni. «Selle aasta kevad on erandlik ja loodus käitub pisut teisiti,» tähendas matkajuht. «Tõenäoliselt nii suurt üleujutust, kui oli mullu, tänavu ikkagi ei tule.»

Rait Partsi sõnul on praegu veel keeruline hinnata, kui kõrgele vesi tõusta võiks, kuid üldjoontes on suurvee käitumine aastati sarnane ehk kaks nädalat kulub vee tõusmisele ja siis kaks nädalat taandumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles