Palju reisinud näitus jõuab Viljandisse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukud Heli Männi kollektsioonist.
Nukud Heli Männi kollektsioonist. Foto: Peeter Langovits/Postimees
21. juunil kell 15 avab kunstiõpetaja ja kollektsionäär Heli Mänd Viljandi muuseumis näituse «Möödunud sajandi mänguasjad», millel saab näha sadu mänguasju tema erakogust.
 

Mänguasju koguma hakata ei olnud Heli Männil plaanis, algul olid vaid mõned karud nukumuuseumi kaisukarude näitusel, lisaks nukud, lauamängud ja autod. Sõpradelt ja tuttavatelt tuli aga näituse käigus rohkesti lisa ja õige pea oli mänguasju juba üllatavalt palju, 700 ringis.

Edaspidi on mänguasju saadud antiigilaatadelt, taaskasutusest ja annetajatelt ning praegu on kogu suurus umbes 6500 eset. Algsele nukkude enamikule on püütud tasakaaluks koguda autosid, lauamänge, koolitarbeid ja mänguloomi. Kõige vanemad asjad kollektsioonis on XIX sajandi lõpust pärit glasuurportselanist nukud, kõige uuemad tänapäeva multifilmitegelased. Omaette kollektsiooni osaks on suveniirnukud ja -loomad, neid on 1550.

Osa Heli Männi kollektsioonist rändab sageli mööda Eesti muuseume, kultuurimaju ja koole. Viljandi näitus on pikas reas juba viiekümne seitsmes. Vaataja saab ekspositsioonile läheneda oma kogemusest lähtudes, tavaliselt hüüatusega «Selline oli minul ka!» ja liikuda siis päri- või vastuaega: laps-Barbie ja Actionmani juurest kaltsutite poole, vanaema vastupidises suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles