Kiusatute pelgupaik on nüüdsest Väikemõisas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar näitab Väikemõisa lastekodus kohta, kus abi vajavad lapsed endale päris oma nurga saavad.
Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar näitab Väikemõisa lastekodus kohta, kus abi vajavad lapsed endale päris oma nurga saavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laste turvakodu, mis alles eelmisel suvel kolis linna piiri taha Viljandi haiglasse, on nüüdsest avatud Väikemõisa lastekodus.

Viljandi linn lõi lastele ja alaealiste lastega vanematele mõeldud turvakodu 17 aastat tagasi, mil abivajajaid võttis vastu Maramaa erakliinik. Neli aastat hiljem kolis turvakodu erakliiniku laienemise tõttu Pauluse koguduse diakooniamajja, kus tegutses peaaegu 13 aastat. Eelmise aasta 1. juulist läinud kuu lõpuni võttis abivajajaid vastu Viljandi haigla.

1. aprillist tuleb abi otsida Väikemõisa lastekodust.

Viljandi sotsiaalameti juhataja kohusetäitja Helle Aunapi kinnitusel vahetas linn teenusepakkujat seetõttu, et leping Viljandi haiglaga sai märtsi lõpul läbi. Eelmisel aastal sõlmiti leping vaid aasta lõpuni ja asutus oli nõus seda kolme kuu võrra pikendama, kuid rohkem polnud tal võimalik turvakodu avatuna hoida.

«Haigla kolib selle osakonna, mille ruumides laste turvakodu tegutses, Jämejalga, kus tegutseb hooldushaigla. Seetõttu ei olnud võimalik turvakodu teenuse pakkumist endisel kujul jätkata,» rääkis Aunap.

1. aprillist käesoleva aasta lõpuni osutab vägivalla või konfliktide tõttu ohtu sattunud ning vanemliku hoolitsuse ja peavarjuta jäänud lastele ööpäevaringset ajutist abi Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskus.

Keskuse juhataja Pille Vaiksaar selgitas, et Väikemõisas on selleks kohandatud nelja voodikohaga ruum omaette WC ja duširuumiga. Kui ilmneb, et abivajajaid on rohkem, teevad lasteabi- ja sotsiaalkeskuse inimesed lahenduse leidmiseks koostööd omavalitsuste töötajatega.

Väikemõisas hooldatakse ja toidetakse last nii, nagu tema iga ja seisund seda nõuavad, seal on tema õigused kaitstud ja ta saab meditsiinilist abi. Vältimatu abina saavad ajutist peavarju lapsed sünnist kuni 18. eluaastani, vajaduse korral koos vanema või eestkostjaga. Teenust ei osutata haiglaravi vajavale, alkoholijoobes, toksikoosi või narkootikumide kasutamise tunnustega lapsele.

Abi saamiseks võib laps või noor pöörduda turvakodusse iseseisvalt või toovad abivajaja Väikemõisasse politsei või Viljandi puhul linnavalitsuse sotsiaalameti lastekaitsetöötajad. Lisaks tegutseb Viljandis ka naiste turvakodu, kuhu võivad pöörduda väärkohtlemise osaliseks saanud täisealised naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles