Norra lektor jagas Viljandis teadmisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Godi Keller saavutas pedagoogidega hea kontakti.
Godi Keller saavutas pedagoogidega hea kontakti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval esines Viljandi maavalitsuse saalis Norra pedagoogikalektor Godi Keller, kelle peamine sõnum oli see, et lisaks teadmistele tuleb koolis lastele õpetada elus hakkamasaamist.

Viljandi maavalitsuse korraldatud õppepäevale «Südamega kool» olid oodatud koolijuhid, sotsiaalpedagoogid, alaealiste komisjoni liikmed ja teisedki huvilised. Kokku kuulas Norra lektori õpetussõnu umbes 80 inimest.

Godi Keller, millega te oma kodumaal praegu tegelete?

Töötan Oslos Rudolf Steineri ülikooli kolledžis, kus olen pedagoogikalektor tulevastele kooli- ja lasteaiaõpetajatele.

Augustis alustasin tööd projektiga, mille sihtrühm on probleemidesse sattunud lapsed. See tegeleb 18—25-aastaste noorukitega, kes on koolist välja langenud. Töötame seal teemade kallal, mis jäävad kooli soovide ning tegeliku tööelu vahele.

Euroopa riikides on levinud soov, et iga noor peaks käima gümnaasiumis, kuid seal jagatavad teadmised on väga teoreetilised. Paljud ei suuda neid vastu võtta. Koolis luuseriks olemine röövib neilt eneseusu ja -kindluse, kuigi nad võivad olla andekad.

Olen kohtunud paljude noortega, kes saavad väga hästi hakkama loomade või taimedega. Niisuguseid töökohti on rohkesti, kus vajataksegi selliseid inimesi.

Meie tegelemegi oma projektis sellega, et taastame nende noorte eneseusu. Teeme seda suure eduga: praeguseks on projektist läbi käinud 124 noorukit ja neist 121 on leidnud endale töökoha.

Mis on teie peamine sõnum Eestis esinedes?

Siin on mu põhiteema elupädevus, see, et koolis edukas olemine ei tähenda ilmtingimata veel edukust pärast kooli.

Olen aastaid töötanud, et leida terviklikkuse või elupädevuse elemente. Need on omadused, mida noortel hilisemas elus väga vaja läheb: enesekindlus ja eneseusk, usaldus maailma vastu, elurõõm, uudishimu ja avatus.

Elupädevus oligi minu Viljandi koolituse peamine teema. Tõin kuulajatele konkreetseid näiteid sellest, mida võiks teha koolis või kodus selleks, et lapsi aidata.

Kas Viljandi on ainus koht, kus te Eestis esinete?

Peatun Tartus ja töötan seal terve nädalavahetuse (möödunud nädalavahe­tu­se — toimetus), põhiliselt Tartu waldorfkoolis. Varem olen kaks korda esinenud Tartu ülikoolis ning pidanud loenguid ka Tallinnas.

Olen saavutanud pedagoogidega hea kontakti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles