Tasutud maksude avalikustamine aitab võidelda ümbrikupalga vastu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti kogemused näitavad, et ümbrikupalka ei maksta Eesti ettevõtluses kaugeltki harva.
Maksu- ja tolliameti kogemused näitavad, et ümbrikupalka ei maksta Eesti ettevõtluses kaugeltki harva. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kaubandus-tööstuskoja korraldatud küsitluse järgi peavad üle 70 protsendi vastanud ettevõtjatest tasutud tööjõumaksude avalikustamist vajalikuks vahendiks ümbrikupalkade vastu võitlemisel. Pea 60 protsenti vastanutest on valmis oma tehingupartnerit vahetama, kui teisel poolel on ümbrikupalga tasumise kahtlus.

Aprillis kaubandus-tööstuskoja liikmete seas tehtud küsitlusele vastanutest 53 protsenti arvasid, et kui ettevõtjad ise loobuksid ümbrikupalga kahtlusega tehingupartneritest, siis oleks sellel suur või väga suur mõju konkurentsitingimuste paranemisele. Viiendiku ettevõtjate hinnangul oleks selle mõju väike või olematu.

«Üha rohkem on näha, et ka ettevõtjad tegutsevad selle nimel, et saavutada turul aus konkurents,» ütles kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Palts lisas, et peagi on oodata mitut maksumuudatust, mis muudavad ettevõtluskeskkonna keerulisemaks ning seetõttu on tänuväärne, et ettevõtjad soovivad ise riigi ja ettevõtjate esindusorganisatsioonidega koostööd teha ja astutakse samme ettevõtluse läbipaistvamaks muutmise nimel.

Ümbrikupalga maksmist peavad probleemiks ka paljud turvaettevõtete liidu liikmed. «Seadusevastaselt käituvate ettevõtete vastu saavad võidelda eelkõige ettevõtjad ise, tehes koostööd omavahel ja riigiga,» ütles Eesti turvaettevõtete liidu tegevjuht Andre Lilleleht.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmanni sõnul vajab maksuhaldur tõhusaks kontrolliks ettevõtjate endi abi. «Kogemus näitab, et paremaid tulemusi konkurentsitingimuste parandamiseks saavutame siis, kui meil on sektori esindajatega tihe infovahetus ning nende poolehoid muudatusi ellu viia,» ütles Reitmann.

Alates aprillist avalikustab maksu- ja tolliamet kodulehel info ettevõtete tasutud maksude kohta. Lisaks on võimalik e-maksuametis ja e-tollis koostada maksuandmete tõendit, mille abil saab lihtsasti anda oma tehingupartnerile ülevaate ettevõtte andmetest tööjõu jm näitajate kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles