Eesti Panga buss jagab purustatud kroone tasuta

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jõuab Viljandimaale Eesti Panga eribuss, kust kõigil soovijail on võimalik purustatud Eesti kroone saada.

Esialgu pidid kõik käibelt kõrvaldatud Eesti kroonid jõudma purustatult prügimäele, kuid see on tekitanud palju protesti. Näiteks 75,5 protsenti Postimees Online'i küsitlusele vastanud lugejaist arvas, et purustatud kroonide prügimäele viimine on lubamatu.

Seetõttu on Eesti Pank otsutanud osa neist rahvale jagada.

«Pakume kõige suurematele kroonilembidele võimalust osa raha mälestuseks jätta ja seda täiesti tasuta,» ütles Eesti Panga pressiesindaja. Ta lisas, et kott või anum rahapuru tarbeks peab soovijal siiski endal kaasas olema.

Puru jätkub

Seni on pangabuss teinud selliseid peatusi Järva- ja Harjumaal ning võimalust on kasutatud päris palju.

Et inimesed päris hulluks ei läheks ja need, kes soovivad kroonipuruga näiteks oma maja soojustada, linnaväljakuid ei ummistaks, on pank kehtestanud piirkoguse: ühe isiku kohta korraga kolm kilogrammi.

«Põhjus pole kindlasti see, et meil raha otsa saaks — seda puru meil juba jätkub!» kõneles panga esindaja. Suurema koguse tahtjatel tuleb lihtsalt kirjalikult oma soovist teada anda ja tema saab raha kätte Eesti Panga hulgilaost Tallinnas. Tõsi, siis tuleb iga kilo eest maksta ka sümboolset tasu, 15,6 eurosenti.

Madratsi alt padja sisse

Järvamaa talunik Anto Klaasik oli üks esimesi, kes üleeile Türi raudteejaamas peatunud pangabussi juures järjekorda võttis. Tema kavatses saadud kolme kilogrammi puruga täita kõik pere padjad.

«Eks ta natuke naljakas ole: kui varem hoidsime kroone madratsi vahel, siis nüüd on nad lausa pea all,» rääkis Klaasik.

Ta ei osanud veel öelda, kas rahapadja peal magades tulevad ka paremad unenäod, kuid mõningad lootused perel selles suhtes on.

Pensionär saab pururikkaks

Võhma pensionär Iida Raave käis samuti Türil pangabussis ja kavatseb teise tiiru teha siis, kui buss Viljandisse jõuab.

«Mõtlesin küll, et mina oma eluajal sellist kogust raha oma silmaga ei näe, aga nüüd saab see lõpuks teoks. Kui ka Viljandist kolm kilo kätte saan, olen viimaks pururikas,» heitis ta eile õhtul Viljandi bussijaamas nalja. Et kogusest mitte ilma jääda, oli Iida juba eelmisel õhtul kohale tulnud.

Ta tunnistas, et kui esimest korda sellist uudist kuulis, arvas ta, et pank ajab inimestele lihtsalt puru silma, kuid läks ikkagi igaks juhuks õigel päeval kohale ega kahetse.

Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop kiitis Eesti Panka, et too kogu raha prügimäele ei vii. «Nagu osa inimesi eelistab oma lahkunud lähedase tuhaurni hoida kapinurgal, nii võivad teised tahta sama teha aastate jooksul armsaks saanud kroonipuruga,» nentis ta.

Viljandimaalt suundub rahapurubuss edasi Tartumaale.

PEATUSED

Eesti Panga rahapurubuss peatub 1. aprillil kolmes Viljandimaa paigas:

• kella 9—11 Viljandi maavalitsuse ees

• kella 13—14 Karksi-Nuia Konsumi parklas

• kella 15—16 Leie bussipeatuses.

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles