Eesti suvest ei raatsi ilma jääda ka Miamis talvituv pere

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmajaam lubab pühapäevaks sooja suveilma.
Ilmajaam lubab pühapäevaks sooja suveilma. Foto: Marko Saarm

​Eile jooksis peagi kaheaastaseks saav Johannes Viljandi rannas vee poole, lootes sinna kohe sisse sulpsata. Ta ei saanud aru, et see pole Miami beach, millega ta harjunud on.  

Põnni ema Joanna Hamilton ütles, et tema ei saa pikale veninud talve üle kurta, sest veetis selle pere teises kodus Miamis. Et nende siinne kodu on kohe Viljandi järve ääres ja eile pääses väike Johannes rannas esimest korda vabalt liikuma, oligi emal tegu, et last veest eemal hoida. «Miamis on väga soe vesi ja ta ei saa aru, miks ei või vette minna. Ta on täielikult mere laps,» rääkis ema. 

Talved soojal maal ja suved Eestis veetev Hamilton tõdes, et ei raatsi suvel olla kusagil mujal kui Viljandis, kus on üles kasvanud. Ainuke häda on selles, et ta läheb koos pojaga pärast järves ujumist täpiliseks ja peab seetõttu veest otse duši alla kiirustama.

Maarja Kask, kes oli ranna Bangalo-poolses otsas pingil koha sisse võtnud, nautis eile esimest korda päevitamist. Ta saab seda rahulikult teha veel paar kuud, sest siis on tulemas perelisa. Kask tõdes, et ta ootas hetke, mil saab rannariided selga panna, väga kaua. «Olen hull päikesekütt,» ütles ta. Temasuguseid oli eile ennelõunal rannas kolm. 

Paadilaenutuses töötav Ants Smitt leidis, et vette on veel vara minna, sest alles paar nädalat tagasi oli mõne koha peal jääkirme. «Seda on täna muidugi raske uskuda,» nentis ülakeha paljaks koorinud paadilaenutaja, kes oli käinud paadiga järvetiirul vaatamas üle kaldaääri, et oskaks suvitajatele mõnusamaid kohti soovitada. «Minu jaoks on iga ilmaga ja iga koht ilus,» ei osanud ta parimat välja tuuagi. 

Smitt lubas pärast toimetamist nautida päikest seni, kuni selle käes on hea olla. Iga päev on ta järve ääres 1. juunist, mil rannahooaeg läheb ametlikult lahti. 

Siis võtavad Viljandi ja Paala järve ääres koha sisse ka turvafirma G4S vetelpäästjad, kes sel nädalal  juba mõlema veekogu suplusalad üle kontrollisid. Kui Paala järvest tuli välja näiteks kõvaketas, siis Viljandi järves oleks võinud keegi rehavarrele astuda. G4S Eesti kommunikatsioonijuht Reimo Raja ütles, et lisaks leiti veest taarat ja klaasikilde, mis põhjustavad rannalistele sageli lõike- ja torkehaavu. Klaastaaraga randa tulek on endiselt keelatud. Samuti palub ta lemmikloomad koju jätta – nende hulka liigitub ka käekotti mahtuv koerake.

Raja sõnul on purjus peaga ujumine igal aastal õnneks järjest ebapopulaarsem spordiala, aga ta tuletas siiski meelde, et rand on avalik koht, kus ei tohi alkohoolset jooki sisaldavat pudelit suule tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles