Juhtkiri: Seitse päeva augustis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagümnaasiumi algklasside maja
Maagümnaasiumi algklasside maja Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval sõlmisid Riigi Kinnisvara aktsiaselts ja Linnaehitus lepingu Viljandi maagümnaasiumi väikse maja renoveerimiseks. Kindlasti ootab kogu koolipere rõõmsa õhinaga tööde valmimist, sest Jakobsoni tänav 42 asuv ajalooline hoone vajas juba palju aastaid hädasti kordategemist.


Ent kahjuks on ilusa ettevõtmise meepotis ka üks tõrvatilk — tähtaeg. Lepingu järgi peaks ehitus lõppema 25. augustiks ehk seitse päeva enne kooliaasta algust.

Tõsi, Linnaehituse objektijuht Andres Salusaar ja gümnaasiumi direktor Aavo Soopa loodavad, et töö või vähemalt osa sellest saab varem valmis ja kool võib hakata sisse kolima. Ent kindel selles siiski olla ei või, eriti muinsuskaitsealuse hoone puhul. Nagu iga ehitaja teab, kipub aega jääma pigem puudu kui üle.

Nõukogude ajal elanud inimesed mäletavad veel, et kvartali või aasta lõpul valmistatud kraami osta ei tasunud, sest plaanitäitmise tuhinas ununesid kvaliteedinõuded kergesti. Sama lugu on liiga ruttu kätte jõudvate ehitustärminitega: töömehed peavad kiirustama, et objekt õigel ajal üle anda, ning paratamatult tehakse mõni liigutus üle jala.

Kõnealusel juhul muudab isegi väikeste puuduste kõrvaldamise keeruliseks see, et juba nädal pärast objekti vastuvõtmist on maja sagivaid lapsi täis.

Ka siis, kui kõik korralikult õigeks ajaks valmib, jääb ehituse lõpu ja õppeaasta alguse vahe kolimiseks napiks. Tõenäoliselt tuleb kool sellega toime, kuid jääb arusaamatuks, miks pannakse ehitajale ja gümnaasiumile peale säärane surve.

Koolimaja remondiga oleks õigupoolest võinud pihta hakata juba juunis, kohe pärast seda, kui õpilased olid vaheajale läinud. Ent isegi nii pikka lõtku poleks tarvis olnud. Piisanuks sellest, kui Riigi Kinnisvara oleks kuulutanud riigihanke välja kuu aega varem ja ehituse lõpptähtajaks oleks saanud määrata 25. juuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles