Vaba mõte. Valitsus läheb lõhki

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädala pärast valib Isamaa ja Res Publica Liit endale uue juhi ning siis läheb valitsus lõhki. Valikut pole, sest uuel juhil tekivad kohustused. Ta peab näitama, et on tugev, enesekindel ja visiooniga. Tema tegevus peab tekitama tunde, et IRLi liige on taas olla uhke ja hää, ning tooma palju valijaid. Praeguses valitsuses praegusel moel jätkates pole selleks võimalust. Keskerakond ja sotsid ei saa samal ajal oma tõekspidamisi ja valijaid IRLile ohvriks tuua. Ja ongi lõpp.

Kui sotsiaaldemokraatide liidriks tõusis Jevgeni Ossinovski, polnud ka temal teist teed kui asuda oma tugevust ja visiooni näitama. Parteiline eneseteadvuse ja populaarsuse kasv sai aga tulla teiste arvelt. Nii hakati rääkima kõva häälega koalitsioonileppe avamisest. Ossinovski retoorika oma võimupartnerite kohta muutus selliseks, et raske oli mõista, mis toonast kolmikliitu üldse veel koos hoiab. Poliitiline olukord ei pakkunud aga alternatiivi ja nii neelati vastastikused solvangud alla. Lagunemine tuli sellest hoolimata.

Praegune poliitsituatsioon riigikogus on teine. Paariaerakondi ei ole ning koalitsiooni tegemiseks on võimalusi rohkem kui kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles