Viljandi veekeskus – mis toimub?

Ando Kiviberg
, linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

HEAD SAKALA LUGEJAD. Kindlasti on paljud kaasa elanud Viljandi veekeskuse rajamise saagale. Seoses viimaste arengutega ning eelkõige otsusega muuta veekeskuse asukohta küsivad inimesed õigusega: mis toimub? Kas asi jääb venima? Ja kõige olulisem küsimus: kas siis seekord saadakse lõpuks hakkama?

Me kõik teame suurepäraselt, et veekeskuse rajamise küsimus on Viljandi kandi inimestele tõepoolest oluline. Samuti teame kõik väga hästi, et viimase 15-16 aasta jooksul on püütud seda korduvalt Viljandisse ehitada, kuid kõik üritused on lõppenud ebaõnnestumisega.

Head sõbrad, seekord on meil väga hea võimalus asi lõpuks ära teha. Selleks vajame kõikide, nii valla- kui linnavolikogu poliitiliste jõudude koostööd, olenemata sellest, kas kuulutakse võimuliitu või ollakse opositsioonis. Vajame koostööd Viljandi ettevõtete ja eraisikutega. Me vajame samasugust ühist pingutust, nagu suutsime näidata rahvusvaheliste hansapäevade korraldamisel. Siis näitasime, et suudame. Olen kindel, et suudame ka nüüd.

SAAN TÄIELIKULT ARU, et rohketele tagasilöökide tõttu on paljud inimesed kaotanud usu asja õnnestumisse, kuid praegu on minu kindel veendumus, et kõige tähtsamad otsused selles küsimused on langenud.

Esiteks: oleme veekeskuse ehitamiseks loonud kindla rahalise aluse. Viljandi vald ja Viljandi linn teevad seda koos. Aktsiaselts Viljandi Veekeskus on asutatud, rahastamiskokkulepped on sõlmitud ning mõlema omavalitsuse eelarvestrateegia arvestab nende kulutustega. Vajalikud ettevalmistustööd käivad. Oluline on märkida, et osalused jagunevad kahe omavalitsuse vahel vahekorras 50:50. Seega oleme lähtunud võrdse partnerluse põhimõttest. Seegi on tähtis.

Teiseks: veekeskusel on praeguseks olemas märkimisväärne osa vajalikust maast. Selleks on Viljandi Veekeskus omandanud krundi aadressil Vaksali tänav 2 (SEB pangahoone). Kõrvalkrunt (Tallinna tänav 1) kuulub Viljandi linnale ja linnal on voli see veekeskusele lisaks panustada: kas mitterahalise sissemaksena ettevõtte aktsiakapitali või hoonestusõiguse kaudu. Sellisel juhul oleks maatükk veekeskuse hoone jaoks enam kui piisava suurusega.

Kolmandaks: Viljandi linnavalitsus algatab koostöös Viljandi Tarbijate Ühistuga (VTÜ) kõnealustele kruntidele ning kogu niinimetatud kaubamaja kvartalile detailplaneeringu, et lahendada ehitusalade, parkimisala ja juurdepääsude küsimus, arvestades sealjuures naaberkinnistute arenguplaanidega.

Seoses veekeskuse asukoha liigutamisega tulevase linna esindusväljaku Vabaduse platsi äärde tuleb korraldada uus arhitektuurivõistlus. Jah, see tähendab, et eelmise konkursi võidutöö jääb ellu viimata ja tehtud kulutused on läinud tühja. Kahjuks on see nii. Leian siiski, et uue asukoha selged linnaruumilised eelised kaaluvad selle rahalise kaotuse üles. Vabaduse platsi ja Tallinna tänava ääres oleks Viljandi veekeskus linna tuiksoonel, seda oleks hõlbus ühendada spordihoonega, see oleks hästi nähtav ja külalistele kergesti leitav. Samuti võimaldaks Vabaduse platsi tulevane uus lahendus veekeskusest kauneid vaateid Viljandi mõisapargile, laululavale, Jaani kirikule ja lossimägedele.

HULK INIMESI on küsinud, miks on oluline rajada veekeskus kesklinna. Miks ei võiks seda teha alla järve äärde, kus turismiarenduse mõttes võiks olla palju köitvam asupaik?

Kõigepealt: me teeme seda eelkõige kohalikele, oma inimestele. Me teeme seda koos vallaga ning peame arvestama valla- ja linnaelanike huve võrdselt.

Veekeskuse oluline osa on ujula. See on koht, kus hakkavad toimuma ujumise algõpe ja treeningud. Seepärast on tähtis, et see oleks kõikide koolide õpilastele võimalikult võrdselt kättesaadav. Tähtsad on bussipeatuse lähedus ja see, et sealt läheksid läbi kõik liinid. Just vallaelanike puhul tuleb arvestada, et tulevane veekeskus ei oleks Viljandi bussijaamast liiga kaugel.

Mis puutub järveäärse piirkonna arendamisse, siis linnavalitsus on endiselt seisukohal, et rannapiirkond on parim paik Viljandi turismimajanduse edendamiseks ning seepärast tuleb luua eeldused, et eraettevõtted saaksid sinna rajada spaahotelli. Meenutan, et sellekohane detailplaneering on valmimas ja varsti ka avalikustamiseks küps.

ÜKS OLULINE KÜSIMUS, mis veekeskusega seostub, puudutab parkimist. Läbirääkimised VTÜ-ga jätkuvad ning ma usun, et lõpuks viivad need sihile, sest linnale on vaja suuremat avalikku parkimisala ja VTÜ vajab linnalt maad Männimäele hüpermarketi ehitamiseks. Mõlemad võidaksid.

Praegu tegutseb Vaksali tänav 2 hoones SEB. Tal on kehtiv rendileping, mida saab muuta või lõpetada poolte kokkuleppel. Viljandile ja kogu maakonnale on ülimalt oluline, et pank jätkaks Viljandis tegevust, ning seepärast tahame igati kaasa aidata, et uued sobivad ruumid leitaks.

Panga esindajatega on suheldud keskkontori tasemel ning meil on ruumidele esitatavatest tingimustest hea ülevaade. Viljandi ärikinnisvaraturul on päris suur valik sobivaid ruume. Ma usun, et pank on rentnikuna sedavõrd ahvatlev klient, et meie ettevõtjate vahel tekib nõutavate ruumide pakkumisel tubli terve konkurents ja seetõttu ei peaks ülesanne ülemäära keeruliseks osutuma. See on koht, kus Viljandi kinnisvaraettevõtted saavad oma panuse anda.

MIS EDASI? Aktsiaselts Viljandi Veekeskus peab uut asukohta arvestades vaatama üle ruumiprogrammi ja finantsplaani ning tegema vajadusel korrektiive. Seejärel tuleb koostöös Eesti arhitektide liiduga korraldada uus arhitektuurivõistlus ja paralleelselt detailplaneeringu menetlusega asuda projekteerima. Kogu planeerimise ja projekteerimise protsessi tarvis peab arvestama ligilähedaselt üheksa kuuga. Samal ajal on tarvis jõuda kokkuleppele SEB-ga, aidata leida talle uued ruumid ning rendileping poolte kokkuleppel lõpetada.

Kui kõik õnnestub, võiks ehitus alata järgmise, 2018. aasta esimeses kvartalis. See on kõige optimistlikum stsenaarium.

Kordan: me ei tohi ega kavatse jätta enne, kui veekeskus on valmis. Vald ja linn on selles küsimuses kindlalt ühel meelel. Loodetavasti suudame koos näidata, et saame veekeskuse rajamise, selle sajandi suure katsumusega, ühiselt hakkama. Kaua tehtud, kaunikene, nagu ütleb rahvatarkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles