Vaba mõte. Ajage mind vihale!

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimene on üks imelik loom. Ta pasundab kogu aeg sellest, kuidas suudab armastada, hoolida ja andestada, aga ei saa nagu üldse aru, et tegelikult hoiab teda hinges sula viha. Loomult on inimene ju egoist. Igast heatahtlikust liigutusest loodab ta ennekõike endale mingit kasu tõusvat. Kui ma teen head, tuleb see ehk mulle tagasi. On ju nii? Isegi kõige altruistlikumad abistajad teevad seda ettekäändel, et nii on nad õigesti elanud. Ja õigesti elamine teeb ju head sellesama elu elajale endale.

Ühesõnaga, inimese headus on silmakirjalik ja jääb selleks, tahame seda või mitte. Teisiti me lihtsalt ei oska. Lõppeks pole ka vahet, mis selle headuse taga sünnib, sest ilma ükskõik milliste jõudude pealesurutud vagaduseta oleksime ammu välja surnud ja koos endaga kogu elu siin maakeral igavikutolmuna kosmose­avarustesse pühkinud.

Olgu peale, ma saan aru küll: liiga diibiks kisub see jutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles