Inimese pahe on riigi kullaauk

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MA POLE VIST paar-kolm kuud Coca-Colat joonud, aga aprilli algusest saadik on tahtmine minna poodi seda ostma. Lihtsalt sedavõrd palju on räägitud limonaadist. Võimupoliitikud arvavad, et nad on limonaadis leidnud meie rahva vaenlase ja vaenlase pealt tuleb ju teenida. Või noh, vaenlane tuleb maksustada. Aga lõpuks teeb see sama välja.

Pahed on Eesti riigieelarvele kullaauk. Kui inimesed ei ostaks poest õlut ja viina ning suitsetajaid poleks, jääks riigieelarve 500 miljoni euro võrra väiksemaks. See on väga suur summa. Näiteks õpetajate, päästjate ja politseinike palgaks kulub riigil kokku 250 miljoni eurot ja kaitsekulutused on tänavu 477 miljonit eurot. Sisuliselt hoiavad alkohol ja tubakas Eestit iseseisva riigina NATO vihmavarju all. Nüüd tundub, et riigi rahakoti suurendamise vajadus sunnib poliitikuid pahesid juurde otsima.

MA EI SAA kuidagi vastu vaielda sellele, et suhkru liigne tarbimine on tervisele kahjulik. Samamoodi olen ma nõus, kui keegi väidab, et nisu, loomse rasva, sealiha, aga ka näiteks porgandi liigne söömine on kahjulik. Kõik, mida on liiga palju või liiga vähe, on kahjulik. Mind teeb aga nõutuks, et rahva tervist kaitstes pannakse kõik inimesed ühte patta. Kõigi tervist üritatakse kaitsta ühtemoodi – maksudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles