Valgendatud uusversioon vihastas fännid välja

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigi aegade ühe mõjukama anime «Ghost In The Shell» uusversiooni kütkestav hübriidsõdalane Major (Scarlett Johansson) järjekordse aktsiooni lõppfaasis.
Kõigi aegade ühe mõjukama anime «Ghost In The Shell» uusversiooni kütkestav hübriidsõdalane Major (Scarlett Johansson) järjekordse aktsiooni lõppfaasis. Foto: PARAMOUNT / FORUM CINEMAS

Küberpungi klassika «Ghost In The Shell» 3D-uusversioon proovib mängida moodsatel hirmudel. Hirm suurkorporatsioonide manipulatsiooni ees. Hirm jälitamise ees. Mõistagi terrorismihirm. 

Kõike seda on vürtsitatud peadpööritava märuli ja vägevate futuristlike linnavisioonidega. Midagi põhimõttelist on selle käigus siiski viltu läinud, täpselt nagu pealkirjale eestikeelset vastet valides: «Hing anumas» ei saa originaali peenele metafoorile kuigi hästi pihta. Kui algversioonis on action vahend millegi enama jutustamiseks, siis uusversioonis on see eesmärk omaette.

Möödunud sajandi viimasel kümnendil, mil Jaapani animed jõudsid Euroopa ja Ameerika kultuuriruumi, arutleti tuliselt selle üle, kas need kuuluvad multifilmide ja üldse kino kui sellise alla või on täiesti omaette ja individuaalselt käsitletav kunstivorm. Mõistagi kasutavad detailitihedad, hämmastavalt keerulised ja graafiliselt loomingulised animed tunduvalt rohkem animatsiooni kui traditsioonilise filmi vahendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles