Äikesevaatlejate read ootavad täiendust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven-Erik Enno
Sven-Erik Enno Foto: Oliver Matkur/Postimees

Kuuendat aastat tegutsev Eesti äikesevaatlejate võrk alustab kevadel tööd uuendatud vaatlusmetoodikaga ja ootab uusi huvilisi.

Piksevaatlejate eestvedaja Sven-Erik Enno ütles, et uued vaatlusmeetodid on eelmiste aastate omadest lihtsamad ja vaatlejad saavad valida kahe raskusastme vahel.

«Lihtsamate põhivaatluste korral märgitakse kuutabelisse üksnes äikese ja ohtlike nähtuste esinemise kuupäevad,» rääkis ta. «Täismahus vaatluste korral täidetakse äikese esinedes vaatlusleht, mis on eelmistel aastatel kasutatud äikesevaatluste lehe lihtsustatud versioon.»

Enno sõnul on oodatud huvilised sõltumata vanusest ja tegevusalast ning nii linnast kui maalt. Uuesti võivad liituda ka need vaatlejad, kes on eelmistel aastatel vaatlustest loobunud.

«Vaatlemine ei eelda erialaseid teadmisi ega mõõteriistade kasutamist. Kõigile registreerunud vaatlejatele saadetakse aprillis tasuta vaatlusjuhend ning vaatluslehed,» lausus ta.

Möödunud aastal tegutses Eestis 111 äikesevaatlejat, kes tegid kokku üle 2300 vaatluse. Alates 2005. aastast on kirja pandud ligi 7000 vaatlust.

«Vaatlusandmeid kasutatakse automaatselt ehk äikesedetektorite abil kogutud andmete täiendamiseks ja hindamiseks,» selgitas Enno. «Samuti on asjahuvilistest koosnev vaatlusvõrk parim võimalus äikesega kaasnevate ohtlike nähtuste ja nende kahjustuste kohta andmete kogumiseks.»

Uue vaatlusmetoodika täpne kirjeldus ja elektrooniline registreerumisvorm on saadaval Eesti äikesevaatlejate võrgu koduleheküljel aadressil http://web.zone.ee/eav/.

KONTAKT

Eesti äikesevaatlejate võrk ootab huviliste liitumissoove 25. märtsini.
• Saatke e-kiri aadressil seenno@ut.ee või tavakiri aadressil Sven-Erik Enno, Tartu ülikooli geograafia osakond, Vanemuise 46—326, 51014 Tartu.
Allikas: Sven-Erik Enno

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles