Kassetiajastu moeröögatus

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildistamise tarbeks tõstis Mati Vares välja väikese osa oma kogust. Nagu näeb väljapanekust ja ta ka jutuajamise käigus kinnitas, olid parimad boombox’ide tootjad Sharp ja Sanyo.
Pildistamise tarbeks tõstis Mati Vares välja väikese osa oma kogust. Nagu näeb väljapanekust ja ta ka jutuajamise käigus kinnitas, olid parimad boombox’ide tootjad Sharp ja Sanyo. Foto: Marko Saarm

Geodeediharidusega Mati Varese kodus on muusikamängijaid sama palju kui keskmises koduelektroonikat müüvas kaupluses. Suurem jagu neist on kassettraadiod ja boombox`id, mida ta on aja jooksul oma riiulitesse kogunud 70 ringis.

Viimastel aastatel müügitööd teinud Mati Varese suur kirg on kogu aeg olnud muusika ja selle kuulamise seadmed. Tema elutoas kõrguvad maast laeni plaadi-, kasseti- ja DVD-riiulid, milles on aukohal progerokki viljelevate koosseisude helikandjad. Seejuures paelub teda enim muusika, mis omal ajal kuulsaks ei saanud. 

«Meie koju ilmus esimene lintmakk aastal 1968,» meenutab kollektsionäär. «Mäletan ka esimest kassetikat. Veider nimi oli sellel, Desna vist. Seda käivitati ühest nupust, sama nuppu paremale või vasakule lükates sai linti kerida. Kui olin kuu aega selle maki omanik olnud, andsin endale sõna, et ei osta enam kunagi ühtegi kassetikat.» Solvumise põhjus oli lihtne: pilli salvestuskvaliteet oli alla igasugust arvestust, samuti ei kannatanud mingit kriitikad kassetid, mida toona kaubandusvõrgus pakuti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles