Fotod uuenenud teatrimajast. Kersti Kaljulaidi sõnul on Ugalal olnud õnne (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva õhtul pärast "Nähtamatu daami" esietendust Ugala teatrimajas astus lavale president Kersti Kaljulaid ja esines täissaalile lühikese kõnega. 

"Jaan Tooming ja "Rahva sõda". Kaarin Raidi "Juudit" ja "Kirsiaed". Peeter Tammearu "Keisri hull". Kalju Komissarovi "Ja sajandist on pikem päev" ning "Vennad Lautensackid"," loetles president kõne alguses Ugala märgilisi lavastajaid ja lavastusi.

"Neid etendusi mäletab põlvkondade kaupa vaatajaid, kes bussi või rongiga on tahtnud Ugalasse tulla. Eestis ei ole provintsiteatreid selle sõna nukras tähenduses, sest kõik Eesti teatrid on rahva südames. Ega muidu saa nende kinnisvarasse investeerida – demokraatlikus riigis võivad sellised asjad sündida ainult rahva tellimusel," kõneles Kaljulaid.

""Apelsinid". "Apelsine" teab peast kogu mu põlvkond, kõik mu sõbrad. Oleks üldse raske olla mu sõber, kui ei mõistaks seda koodi," meenutas president Ugala teatri legendiks saanud lavastust "Armastus kolme apelsini vastu". "See etendus on me mõttemustris nii, nagu Mulgi muster on Mulgi kuues."

President Kaljulaid tõdes, et Ugala on õnnelik teatri kodu. "Arhitektide Irina Raua, Kalju Lutsu ja Inga Orava ning sisearhitekt Mait Summataveti projekteeritud maja oli valmides Baltimaade moodsaim teatrimaja. Alles möödunud aastal tunnistati Ugala hoone kultuurimälestiseks, seni ainsa nõukogudeaegse teatrimajana Eestis. Niisiis: sellel teatri kodul on olnud hirmus palju õnne. Palju õnne ka selle pärast, et Raud, Orav ja Summatavet, omaaegsest nelikust kolm, tulid tema juurde tagasi. Maja hing oli kogu aeg kaitstud, läbi kogu uuendamise töö. See teater on jälle tehniliselt Baltimaade moodsaim."

"Uuenenud Ugalas jätkub ruumi kõigile," lausus president, innustades Viljandis teatritraditsioone ühtviisi nii hoidma kui murdma. "Nüüd saab Viljandis mängida ka mujal maailmas black box'i lavade jaoks tehtud lavastusi."

Kõne lõpetuseks esitas president Kersti Kaljulaid üleskutse teatrirahvale: "Edu, õnne ja jõudu, kallis teatripere! Eesti teatrirahvas, palun hoidke see maja teatrit ja ta sõpru iga päev täis!"

Seejärel tänasid teatri juhataja Kristiina Alliksaar ja kunstiline juht Ott Aardam kõiki, kes Ugala maja uuestisünnile kaasa aitasid. 

Laval käisid arhitektid, kultuuriminister Indrek Saar, ehitusfirma Nordecon Ehitus projektijuhid ja juhataja, Ugala enda maja töötajad ning paljud teised, kel oli mängida suur roll teatrimaja renoveerimisel ja tähtaegsel avamisel. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles