Vaba mõte. Väärikus peab jääma

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Hoidkem rahu ja väärikust, otsigem lahendusi dialoogis!» See üleskutse lõpetas 16. mail 1990 tehtud avaliku pöördumise Eesti rahva poole. Pöörduja oli Eesti Vabariigi Ülemnõukogu presiidium.

Paljud muidugi mäletavad, mis oli juhtunud päev varem, ent meenutagem siinkohal mõningaid detaile.

Reaktsioonina Ülemnõukogu 8. mai otsusele lõpetada Eesti NSV lipu, vapi ja hümni kasutamine ning taastada ametliku nimetusena Eesti Vabariik, tungisid sajad sõjakad interliikujad Toompea lossi hoovi. Algul vehiti hoone ees ähvardavate loosungitega, röögiti roppusi ja tehti akendest väljapiilujatele kõri läbilõikamise žesti. Pärast seda, kui üks seltsimees oli naabermajade katuste kaudu lossi frontoonile roninud ja sinimustvalge kõrvale punaplagu heisanud, murti väravad maha ja veoauto lükati eest. Eesti Raadio otse-eetris kõlas ministrite kabineti juhi Edgar Savisaare kuulus appihüüe: «Toompead rünnatakse! Kordan, Toompead rünnatakse!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles