Kevad kergitab tekiserva

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsikellukesi võib leida juba nii mõnegi seina äärest ning lumeta põldudele on jõudnud kevadet kuulutavad kiivitajad.
Märtsikellukesi võib leida juba nii mõnegi seina äärest ning lumeta põldudele on jõudnud kevadet kuulutavad kiivitajad. Foto: Elmo Riig

Kuigi elame veel kalendri järgi talve päramises otsas, hakkab kevad juba voodis vaikselt ringutama ja varbaid teki alt välja sirutama. 

Ilmataat oli sel hooajal lumega kitsi ja enamikus Eestimaa paigus on maa juba niigi must. Mullakamarast hakavad välja piiluma esimesed lumikellukesed, siin-seal on kuuldud lõokesi ja kiivitajaid ning sügavalt sisse hingates võib sõõrmetes tunda uue elu hõngu. 

Klimatoloog Ain Kallise sõnul oli tänavune talv küll lumevaene, kuid muidu väga sarnane möödunud aastaga. Keskmine temperatuur erines vaid 0,1 kraadi võrra: sel talvel oli Tartu ilmajaamas mõõdetud keskmine –2,1 ning möödunud talvel –2,0 kraadi. Sellised soojapoolsed talved pole teadlase kinnitusel midagi põrutavat. Kahest viimasest talvest veel soojem oli 2014/2015. aasta talv, mille keskmiseks temperatuuriks mõõdeti –1,2 kraadi. Kõige soojem talv alates 1866. aastast oli 2007/2008. aastal. Siis oli kogu talve keskmine temperatuur +0,2 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles