Muuseumis saab näha kindrali haruldast mõõka

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi direktor Jaak Pihlak juhib tähelepanu sellele, et lisaks põnevale loole näeb restaureeritud mõõk ka väga efektne välja.
Muuseumi direktor Jaak Pihlak juhib tähelepanu sellele, et lisaks põnevale loole näeb restaureeritud mõõk ka väga efektne välja. Foto: Marko Saarm

Täna kell 12 esitleb Viljandi muuseum kindral Gustav Jonsoni esindusmõõka Eesti Vabariigi esimesest iseseisvusperioodist. Pärast konserveerimist on mõõk muuseumi püsinäitusel väljas.  

«Jonsoni sugulastel õnnestus mõõk alal hoida ning ühes üliõpilaskorporatsiooniga Vironia otsustati, et mõõga säilitamiseks sobib hästi Viljandi muuseum,» rääkis muuseumi direktor Jaak Pihlak. «Sellised mõõgad on väga haruldased, kindralitele kuulunud mõõku on üldse väga vähe säilinud. 

Nõukogude ajal hävitati kõik Eesti Vabariigi ja tema tähtsamate isikutega seonduv, mis vähegi julgeoleku kätte puutus. See, et see mõõk imekombel läbi aegade säilis, on paljude inimeste teene, kes seda tont teab kus peitsid. See, et ta lõpuks jõudis sugulaste kätte tagasi, oli ka väga kiiduväärne tegu.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles