Galojan eitab süüd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan oli varem raha kuritarvitamise omaks võtnud, kuid eile eitas kõike.
Anna-Maria Galojan oli varem raha kuritarvitamise omaks võtnud, kuid eile eitas kõike. Foto: Peeter Langovist («Postimees»)

Ulatuslikus omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises süüdistatav Eesti Euroopa Liikumise endine juht Anna-Maria Galojan ei tunnistanud end eile Harju maakohtus alanud kohtuprotsessil süüdi.
Galojan kinnitas, et ta pole süüdi ei dokumendi võltsimises ega ulatuslikus omastamises. Ühtlasi täpsustas ta, et ei olnud mittetulundusühingu juhatuse ainus liige ning prokuröri sellekohane väide on ebatäpne.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyir ütles, et Anna-Maria Galojani süü on tõendatud. Prokurör luges süüdistust avades ette kõik viisteist kuriteo­episoodi, millest nähtub, et Galojan kulutas kõigest kolme kuuga ligi 900 000 krooni ulatuses mittetulundusühingu Eesti Euroopa Liikumine raha.

Süüdistusest nähtub, et sajad tuhanded kroonid kulusid peamiselt hinnaliste rõivaste, reisimise, ilusalongiteenuste ja ehete peale.

Seitse köidet tõendeid

Vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri sõnul on Galojani süüasjas kogutud seitsme köite jagu tõendeid. Nende hulka kuulub Eesti Euroopa Liikumise nõukogule esitatud kirjalik tunnistus, milles süüdlane võttis omaks 700 000 krooni liigse kulutamise ja lubas selle kahes osas tagasi maksta.

Siitam-Nyir rõhutas kohtule, et Galojanil on väga hoogne fantaasialend. «Palun, et kohus ei laseks ennast eksitada Galojani malbest pilgust ja fantaasiarikastest selgitustest. Kahjuks mittetulundusühing Eesti Euroopa Liikumine seda tegi,» lausus ta.

Galojani kaitsja vandeadvokaat Sven Sillar tõi esile, et igal äriühingul tuleb ette vaieldavaid kulutusi ja enamasti läbitakse sellised vaidlused tsiviilkohtus.

Ühtlasi üritas Sillar kohtu koosseisu taandada, sest tema hinnangul ei ole kohtu varasemat käitumist arvesse võttes võimalik süüasjas seaduslikku otsust langetada.

Sillarile ei meeldinud määrus, millega kohus jättis rahuldamata kaitsja taotluse kaasata protsessi hulk tunnistajaid, sealhulgas kõnealuse mittetulundusühinguga kunagi seotud olnud Toomas Hendrik Ilvese. Nimelt oli kohus määranud süüasja eelistungi 19. jaanuarile. Kaitsja sai tunnistajate kaasamise taotluse esitada hiljemalt kolm tööpäeva enne eelistungit, kuid jäi kohtu kinnitust mööda sellega hiljaks.

31 tunnistajat

Kohus ennast eile siiski ei taandanud ja märkis, et kaitsjal on õigus esitada lisatõendite kaasamise taotlus protsessi vältel.

Kohus jätkab Anna-Maria Galojani protsessi tõendite avaldamist. Tunnistajaid on kavas kuulata järgmisel nädalal, prokurör plaanib kutsuda neid kohtusse 31.

ANDMED
Eeluurimise andmetel pani Anna-Maria Galojan süüteod toime 2007. aasta juunist septembrini, kui oli saanud mittetulundusühingu Eesti Euroopa Liikumine juhatuse liikmeks.
• Galojan kasutas mittetulundusühingu pangakaarti omaenda ostude eest tasumiseks, samuti andis ta korraldusi oma arveid tasuda või esitas kuluaruandeid, milles näitas, nagu oleks teinud kulutuse mittetulundusühingu heaks, kuigi tegelikult see nii ei olnud.
• Kokku ulatus kahju 930 743 kroonini, millest 125 000 krooni ta 2007. aastal hüvitas.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles