Võhma linn loodab lisaeelarvetele

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma linnapea Avo Põdra sõnul midagi väga hõisata pole ja omavalitsust sellise eelarvega eriti ei arenda, aga pole ka põhjust hädaldada.
Võhma linnapea Avo Põdra sõnul midagi väga hõisata pole ja omavalitsust sellise eelarvega eriti ei arenda, aga pole ka põhjust hädaldada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Võhmas vastu võetud aastaeelarve on mullusest veidi väiksem ehk 1,3 miljonit eurot. Kõige rohkem, 716 000 eurot, kulub haridusele.

Võhma linnapea Avo Põder ütles, et midagi hõisata pole ja omavalitsust sellise eelarvega eriti ei arenda, aga samas pole ka põhjust hädaldada.

«Mullu olid meil väga suured investeeringud, mistõttu tänavu oleme tagasihoidlikumad,» rääkis ta. «Oleme eelarvesse kavandanud vaid mõne esitatud projektitaotluse omafinantseeringu.» Üks neist on kooli tuletõrjesignalisatsiooni väljaehitamiseks.

Suur osa mullustest ehk masuaegsetest piirangutest on Avo Põdra sõnutsi tühistatud, muu hulgas ka kõikidele linna allasutustele kehtestatud viieprotsendilised kärped. Näiteks lasteaia töötajad võtsid seetõttu jõulude ja uue aasta vahel kollektiivse palgata puhkuse.

«Oleme ka keerulisel ajal päris ilusti hakkama saanud: arved on makstud ja jooksvad investeeringud on tehtud ning ükski allasutus pole väga raskesse seisu sattunud,» nentis linnapea. «Kui tulubaas oleks aga kogu aeg nii väike, oleks linnal muidugi keeruline areneda.»

Kitsikuse tõttu on hakatud rohkem kulusid jälgima ja kokku hoidma. Põder tõi näiteks, et koolivaheaegadel keeratakse koolimajas temperatuuri vähemaks ning ööseks lülitatakse ventilatsioon välja.

«Sama tehakse suuremate pühade puhul lasteaias ja kultuurikeskuses,» rääkis ta. «Pole mõtet tühja maja kütta. Nüüdse külma talvega saavutab nii toimides päris suure kokkuhoiu.»

Linnapea ütles, et kuigi eeldatavalt peaks üksikisiku tulumaks mullusega võrreldes kerkima, eelarvesse seda igaks juhuks ei kavandatud. «Sinna panime täpselt selle summa, mis eelmisel aastal reaalselt laekus. Tõenäoliselt saab aasta teisel poolel teha positiivseid lisaeelarveid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles