Soomaa muutus jääväljaks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline oli Kõrtsi-Tõramaal asuva Soomaa külastuskeskuse lähedusse jääv Halliste jõe luht esmaspäeva ennelõunal.
Selline oli Kõrtsi-Tõramaal asuva Soomaa külastuskeskuse lähedusse jääv Halliste jõe luht esmaspäeva ennelõunal. Foto: Algis Martsoo

Tänavu juba viiendat korda Soomaale saabunud viies aastaaeg ehk üleujutus kulmineerus sel nädalavahetusel hiiglaslike jääväljade tekkimisega. Need andsid suurepärase võimaluse korraldada uisu- või tõukekelgumatku.

Soomaal tegutsev giid Algis Martsoo avastas suure jäise luha otse Soomaa külastuskeskuse lähedal Halliste jõe ääres. «Sõitsin täna kelguga pikalt, aga lõppu ei jõudnudki,» rääkis Martsoo. «Ülevalt tuleb vett veel pealegi.»

Martsoo sõnul pole praegu enam toosama üleujutus, mis tekkis novembri lõpul. See vesi taandus, kuid detsembri hakul olnud väike sula ja vihm hakkasid taas vett paisutama ja külmaga see jäätus.

Martsoo hinnangul on jää praegu selline, et ilmaolusid tundva giidita ei maksa sellele minna. Luhtadel on vesi väga madal ja see on peaaegu lõpuni jäätunud, aga luhalt looklevad läbi ka vanad jõesängid ja seal võib olla ohtlikke kohti.

Et lähiajal lubab prognoos sademeid, võivad suurepärased jääolud juba sel nädalal kaduda. Samas võivad heitlikud ilmaolud soodustada seda, et jääväljad tekivad kiiresti taas. Martsoo meenutas 2015. aasta algust, kui jääväljad tekkisid veebruaris ning kestsid sajust ja sulast hoolimata märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles