Käsitöömeistrid tegutsevad püha Bonifatiuse kaitse all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lossi tänaval tulevase gildikoja keldris pole elektrit ning nii kasutavad gildi rajajad (vasakult) Ülle Priks, Lea Maling ja Monika Pill küünlavalgust.
Lossi tänaval tulevase gildikoja keldris pole elektrit ning nii kasutavad gildi rajajad (vasakult) Ülle Priks, Lea Maling ja Monika Pill küünlavalgust. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolme naise rajatud Bonifatiuse gild tahab hea seista selle eest, et viljandlastest saaksid tõelised hansalinna kodanikud, kes tunnevad keskaja rõivastumis- ja käitumiskombeid.


Õmblejate kaitsepühakult nime saanud Bonifatiuse gild asutati ametlikult küll tänavu kevadel, kuid selle liikmed Ülle Priks, Monika Pill ja Lea Maling on ühise huvi nimel koos tegutsenud juba kaks aastat. Augustis liitus nendega Kati Reinhold. Naiste arvates käib iga enesest lugupidava hansalinna juurde vähemalt mõni käsitööliste gild.



«Kõik sai alguse sellest, et osalesime Lea Malingu juhendatud hansarõivaste valmistamise kursustel,» lausus Priks.



Kui Viljandi muuseumis töötavat Malingut on keskaeg inspireerinud juba kaua, siis õmblejana ametis olevad Priks ja Pill avastasid ajastu võlud alles hansarõivaste koolitusel. Siiski on keskaeg suutnud naisi haarata juba sedavõrd, et nad on üheskoos teinud hulga plaane. Suurimaks ettevõtmiseks on gildi käsitöökoja väljaehitamine. Selleks leiti ruumid Lossi tänaval samas hoones kauplusega Kangas ja Nööp.



«Kui esimest korda siia tulles nägin, kuidas päike keldriaknast võlvidele paistab, ei tundunud keldri kordategemine üldse raske,» lausus Maling.



Vaimusilmas nägid naised koolitus- ja töötube ning stiilselt kujundatud müügiruumi, kus õmblejate kõrval pakuvad oma loomingut teisedki meistrid. Suurima ruumi seinale soovivad nad ajastuhõngulist seinamaali ning loodavad selles Tartu kõrgema kunstikooli õpilaste abile.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles