Viljandi tegi hansapäevade ettevalmistamisega algust

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelised hansapäevad Pärnus olid korraldajate hinnangul viimase kümnendi suurim rahvusvaheline ettevõtmine selles linnas.
Rahvusvahelised hansapäevad Pärnus olid korraldajate hinnangul viimase kümnendi suurim rahvusvaheline ettevõtmine selles linnas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Viljandi linnavalitsus pidas kultuurisündmuste korraldajate ja kultuuriasutuste esindajatega esimese koosoleku, et arutada 2015. aasta rahvusvaheliste hansapäevade ettevalmistamist.

Möödunud suvel olid rahvusvahelised hansapäevad Pärnus ning nelja päeva jooksul käis seal hinnanguliselt 80 000 külalist. Kui palju külalisi Viljandi nelja aasta pärast kokku meelitab, ei soovita esialgu prognoosida.

«Kui palju meile külalisi tuleb, sõltub meie valmisolekust ja oskusest end köitvaks teha,» arvas linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull. «Igal juhul on tegemist väga mastaapse üritusega. Eks näis, kas see toob linna rohkem külalisi kui pärismusmuusika festival.»

Viljandil on plaanis köita eri sihtgruppide tähelepanu.

«Tahame pakkuda ikka seda, milles tugevad oleme, seepärast alustasime ettevalmistusi koos oma tublide tegijatega juba nüüd,» rääkis Krista Kull. «Viljandi ajaloo- ja kultuuripärand on kui varasalv, kust saab palju ainest. See on eeskätt meie enda rahva pidu, aga lisaks on au võõrustada külalisi Eesti ja Euroopa hansalinnadest.»

Kindel on see, et spetsiaalselt hansapäevadeks midagi uut ehitama ei hakata, kuid samas peab linnavalitsus teraselt silmas, et 2015. aasta juunis ei oleks kusagil koppa maas ja tänavad üles kaevatud.

Lübeckis töötav komisjon on hansalinnade tarvis kokku pannud üldised nõuded, kuidas suursündmust korraldada. Krista Kull lausus, et juhiseid on päris palju, kuid linnajuhtide arvates on need täidetavad.

«Üks praktilisemaid nõudeid on see, et hansalaada ala peab asuma linna südames ning seal peab olema vee ja elektri saamise võimalus,» tõi ta näite. «Takistusi me nõuete täitmiseks ei näe. Eeskätt peame mõtlema sellele, et logistiliselt kõik sujuks ja et soovijatel oleks võimalik öömaja leida.»

Märtsis kutsutakse kokku töörühm, kelle ülesanne on mõelda välja Viljandi peo temaatika. Rahvusvaheline hansakomisjon vaatab linna 2014. aasta sügisel üle, et kontrollida valmisolekut pidustusteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles