Viljandimaal muutus elu mullu turvalisemaks

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeeriumi statistika kohaselt on tapmiste ja mõrvade arv languses
Justiitsministeeriumi statistika kohaselt on tapmiste ja mõrvade arv languses Foto: Elmo Riig

Justiitsministeeriumi andmetel registreeriti mullu Viljandimaal 14 protsenti vähem kuritegusid kui üle-eelmisel aastal. Seega kuulub Viljandi nende seitsme maakonna hulka, kus on varasemast turvalisem elada.

Ehkki Viljandimaa jääb kuritegude absoluutarvult keskmike sekka, on 14-protsendiline langus Eestit tervikuna vaadates tubli tulemus. Nimelt püsib riigi kuritegevuse tase üle-eelmise aasta tasemel, olles vähenenud kõigest 19 episoodi jagu.

Kõige järsemalt kukkus meie maakonnas varguste arv, mida registreeriti 26 protsenti tunamullusest vähem. Seevastu Tartumaal läks vargusi kirja 24 protsenti rohkem kui 2009. aastal.

Viljandi politseijaoskonna juht politseileitnant Alvar Pähkel nägi varguste hulga kahanemise taga eelkõige tugevat konstaablivõrgustikku ja kriminaalpolitseinike head tööd.

«Kui vargad on kogu aeg pihtide vahel, ei saa nad varastada,» tõdes ta.

Kuritegevus kasvas mullu vaid kolmes maakonna omavalitsuses: Tarvastus pandi 2009. aasta 46 asemel kirja 77, Viiratsis 59 asemel 68 ja Karksis 43 asemel 53 kuritegu.

«Ehkki protsentuaalselt võib tõus olla suur, on need arvud ise nii väikesed, et erilisi järeldusi neist teha ei saa,» leidis Pähkel. «Piisab, kui üks punt mingis kandis natuke aktiivsemalt tegutseb, ja ongi kasv käes.»

Kõik tapjad on tabatud

Kui suur on Viljandimaal kuritegude avastamise protsent, ei osanud justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Valdek Laur öelda. Praegu on ministeeriumil vaid regioonide statistika ja selle kohaselt jõudsid süüdlased Lõuna ringkonnaprokuratuuri tööpiirkonnas kohtu ette 59,9 protsendi kuritegude eest. See on riigi parim näitaja.

Eelmisel aastal võtsid kurjategijad Viljandimaal inimeselt elu kahel korral ning mõlemal juhul tabati kahtlusalused kiiresti.

22-aastase Taivo, keda kahtlustatakse juunis Järvamaa metsast surnuna leitud 49-aastase Viljandimaa mehe tapmises, said politseinikud kätte mõne päevaga. Detsembris joomingu käigus Viljandis Uuel tänaval 44-aastase mehe surnuks peksmises kahtlustatavad 29-aastane Andrus ja 29-aastane Meinhard peeti kinni otse sündmuskohal. Mõni päev hiljem esitati samas asjas tapmiskahtlustus ka 43-aastasele Toomasele.

Kolm pedofiiliajuhtumit

Raskeid kuritegusid pandi Viljandimaal toime teisigi. Registreeriti näiteks kaks surma põhjustamist ettevaatamatusest, seitse röövimist, kolm vägistamist, suguühendus lapseealisega, lapseealise seksuaalne ahvatlemine ja alaealise kasutamine pornograafilise teose valmistamiseks.

Kirja läksid ka üks pistise võtmise ja üks altkäemaksu andmise juhtum ning 14 korral said politseinikud jälile narkoärikatele.

Enim levinud kuriteoks oli mullu 372 juhtumiga vargus. Järgnesid kehaline väärkohtlemine 129 kuriteoga (2009. aastal 154) ja kelmus, mis läks kirja 64 puhul (53).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles