Ida ja lääne vahele jääb klassika

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Chang O Nay  esitab pärsia ja kurdi klassikalist muusikat. Pildil on Lilian Langsepp.
Ansambel Chang O Nay esitab pärsia ja kurdi klassikalist muusikat. Pildil on Lilian Langsepp. Foto: Erakogu

«MuusikaSündmuse» uue hooaja kahte avakontserti saab iseloomustada kolme sõnaga: orient, klassika ja džäss. Neljapäeval, 13. oktoobril esitab Sakala keskuses ansambel Chang O Nay pärsia ja kurdi klassikalist muusikat, pühapäeval, 16. oktoobril esineb pärimusmuusika aidas Prantsuse tipp-pianist Andy Emler kavaga «My Own Ravel».

Klassika ja Orient

Eesti ja Iraani muusikutest koosnev Chang O Nay kannab sümboolselt nende pillide nime, mis on olnud Pärsia muusikas ja poeesias olulisel kohal. Kui pikiflööt nei on populaarne tänagi, siis pärsia harf chang on muusikapildist kadunud sajandeid. Õnneks on olemas gooti harf, mis nii suuruselt kui kõlalt on sarnane pärsia changile. Üks gooti harf on ka Eestis, mille valmistas aastal 2000 saksa meister Eric Wilhelm Kleinmann. Ta võttis prototüübiks Wartburgi muuseumis asuva instrumendi, mis oli kuulunud kõrgelt ülistatud saksa minnesingerile – poeedile ja rändlaulikule Oswald von Wolkensteinile (1377–1445). Nii nimetati see pill konkreetselt Wolkensteini-Wartburgi harfiks, millel mängib Lilian Langsepp, mitmekülgne muusik, varajase muusika ja orientaalse muusika spetsialist, kes nii solistina kui ansamblite koosseisudes esinenud kõikjal maailmas.

Ansambli liidriks on nei mängija Mohammad Rasouli – muusik, kes nii solistina orkestrite ees kui ansambliga Chakad on Aasia ja Euroopa kontserdisaalides ja festivalidel esinenud enam kui kakskümmend aastat. Sealhulgas ka Eestis. Ansambli kolmas liige, ud`i ja duduk`i mängija Bland Mahadi on muusikahariduse omandanud Inglismaal, esinenud Kuningliku Shakespeare´i Teatriga Inglismaal ja USA-s, kirjutanud filmimuusikat, esitanud autoriloomingut India, Aafrika ja Euroopa muusikutega. Kontsert toimub koostöös 14.–16. oktoobril toimuva Tartu XXI vanamuusikafestivaliga Orient et Occident.

Klassika ja džäss

Juba 20 aastat on Soome agentuur Vabad hääled (Vapaat äänet / Free Voices, Free Sounds) ja Charles Gil tutvustanud Balti- ja Põhjamaade kuulajatele parimaid palu Prantsuse džässist. «MuusikaSündmuse» koostöö selle agentuuriga on kestnud sama kaua. Viljandis on esinenud peaaegu kõik Prantsuse džässielu liidrid nagu Stephan Oliva, Claude Tchamitchian, Denis Collin, Marc Ducret, Eric Echampard ja paljud teised. Siia nimistusse kuulub ka Andy Emler, turbulentne pianist, improvisatsioonides seikleja ning hea huumorimeelega muusik. Neist omadustest on kantud ka eelolev kontsert «My Own Ravel», originaalis «Son Ravel», maakeeli sobiks «Emleri kodustatud Ravel» – unenäoline džässigurmee, mille aluseks on Maurice Raveli looming. Siin põimuvad klassikaline muusika ja džäss. Algselt teatrilavastusele «Ravel» (aluseks Jean Echenozi samanimeline romaan 2006. aastast) loodud muusika tunnistati 2013. aastal parimaks teatrilavastuse muusikaliseks kujunduseks Prantsusmaal ja hakkas oma elu elama kontserdisaalides nii soolokava kui Andy Emler Trio esituses. Andy Emler alustas klassikalise klaverimängu õpinguid juba lapsena ning jätkates alustatud teekonda Pariisi konservatooriumis, avastas seal enda jaoks džässmuusika. Tema valikust tuleb vaid rõõmu tunda. Muusiku positiivsust kiirgab igast tema klahvipuutest. Andy Emleri kontserti toetab Prantsuse Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles