Mõtlematult valitud puhkuseaeg võib tähendada rahakaotust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Puhkusegraafikutel peab tempel all olema märtsi lõpuks ja seega on varsti aeg teha suveplaane.

Puhkust plaanides tasub mõelda sellele, et olenevalt kuust võivad puhkuserahaks makstavad summad oluliselt erineda.

Vahe tavapärase sissetulekuga võib mõni kuu olla kümneid eurosid nii üles- kui allapoole, sõltuvalt kuu pikkusest ja sellest, kas puhkuse aega jääb riiklikke pühi. Põhjus on selles, et puhkuseraha makstakse päevatasuna, igakuist palka aga ikka ühes suuruses, olenemata sellest, kui palju on kuus päevi. Riiklikud pühad mõjutavad puhkuseraha seepärast, et neid ei arvata puhkuse- ega tööpäevadeks ning järelikult ei maksta nende eest tasu.

Mida enam on kuus kalendripäevi, seda soodsam on puhata — ennekõike sellepärast, et neil, kes võtavad kogu puhkuse välja ühes kalendrikuus, mõjutab sissetulekut see, kas kõnealusesse kuusse jääb peale puhkuse ka mõni tööpäev.

Kuu sissetulek tänavu kõige väiksem veebruaris ja kõige suurem märtsis puhkajatel.
Kui võimalik, tuleks jupitamise asemel puhata kord aastas. Kuigi töö- ja puhkusepäevade arvestus ei too endaga alati kaasa väiksemat tasu, on turvalisem näha pangakontol harjumuspärast sissetulekut. Ka seadus käsib korraga välja võtta vähemalt kaks nädalat.

Paljusid üllatab, et puhkuseraha suurust ei arvestata inimese praeguselt sissetulekult, vaid viimase kuue kuu palgalt. Nõnda ei mõjuta uuel aastal saadud palgatõus puhkuseraha, kui otsustate puhata nüüd, talvel. Kui kannatate suveni, võetakse puhkuseraha arvestuse aluseks juba tänavu töötatud kuud ning tasu tuleb uue palganumbriga võrdväärne.

Samamoodi mõjutab puhkusetasu viimase kuue kuu jooksul haiguslehel või puhkusel viibimine. Puhkuse päevaraha arvutamiseks jagatakse kuue kuu palk sel perioodil töötatud päevadega, arvestatamata pühasid ning haigus- ja puhkepäevi. Saadud arv korrutatakse puhkusepäevade arvuga.

Puhkuse planeerimise kohta leiab rohkem infot tööinspektsiooni kodulehelt www.ti.ee või raamatupidamis- ja maksuinfo portaalist www.rmp.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles