Tööinspektsioon hakkab ehitusplatse kontrollima

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobrikuus viib tööinspektsiooni lõuna inspektsioon läbi ehitusplatside sihtkontrolli, et selgitada välja ehitustel valitsev tööohutusolukord. Viljandi-, Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Võru- ja Valgamaal on kavandatud korraldada 45 sihtkontrolli.



Tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Heidi Vilu sõnul on ehitussektor kui üks tööõnnetusterohkemaid valdkondi inspektsiooni pideva tähelepanu all. Tavaliselt kontrollitakse ehitusettevõtjaid eraldi.



«Seekordse sihtkontrolli peaeesmärk on vaadelda ehitusplatsi tervikuna. Järelevalve teravik on suunatud vastutavale ehitusettevõttele ehk peatöövõtjale. Vastutav ehitusettevõte peab korraldama alltöövõtjate ja kolmandate isikute tööd selliselt, et oleks tagatud kõigi ehitusplatsil ja selle vahetus läheduses viibivate inimeste ohutus,» selgitas Heidi Vilu.



Sihtkontrollimise käigus vaatab inspektor, kas on sõlmitud ja dokumenteeritud ühistegevuse kokkulepped, kas ehitusplatsil on tagatud nõuetekohane esmaabi andmine ja esmaabivahendid, kas töötajatele on tagatud kõik nõutavad olmetingimused, puhke- ja riietusruumid, pesemisvõimalused, joogivesi ja tualett. Samuti kontrollitakse tellingute ja redelite paigaldamise ja kasutamise vastavust valmistaja juhendile, töövahendite ohutust, ohumärgistust ja isikukaitsevahendite kasutamist.



Ilmnenud puudustele viitab tööinspektor külastuse kontrollaktis ning koostab vajaduse korral ettekirjutuse. Kui platsil tehakse töid või kasutatakse töövahendeid selliselt, et see on ohtlik töötaja või teiste isikute elule, on inspektor kohustatud töö peatama või keelama ohtliku vahendi kasutamise. Samas annab tööinspektor ka juhiseid puuduste kõrvaldamiseks.



Heidi Vilu sõnade kohaselt on eesmärk kõigis kuues maakonnas ühistel alustel tehtava sihtkontrolli tulemusena analüüsida ehitusplatside olukorda kogu regioonis.



Üks sagedasemaid tööõnnetuse põhjustajaid ehitusplatsil on tema kinnitusel valmistajatehase nõuete eiramine tellingute ja töölavade paigaldamisel. Näiteks lõppes augustis Võrumaal valesti paigaldatud renditellingu ümberkukkumine sellel tööd teinud mehele kukkumisega kuue meetri kõrguselt ja raske jalavigastusega.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles