Eksperdid toovad esile ebakohad

Jüri Saar
, «Tartu Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru leidis, et kriitikast hoolimata oli aruande üldtoon positiivne.
Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru leidis, et kriitikast hoolimata oli aruande üldtoon positiivne. Foto: Andres Ehrenpreis («Postimees»)

Euroopa Investeerimispanga ekspertgrupp Jaspers on lõpetanud Eesti Rahva Muuseumi (ERM) projekti analüüsi. Lõppraportis leiab ta, et hoone on kavandatud liiga suur, ja soovitab ehitada selle kokkuhoiu eesmärgil kahes järgus.

Raport seab muu hulgas kahtluse alla oodatavad külastatavusnumbrid: olevat optimistlik loota, et 2018. aastaks jõutakse 170 000 külastajani. Seda oleks tunamullusest peaaegu kolm korda enam — tõsine pingutus muuseumile, mis on pealinnast ja välisturistide peamisest reisisihtkohast kahe ja poole tunnise autosõidu kaugusel.

Märkusi ja soovitusi on teisigi.

Kultuuriminister Laine Jänes nentis, et Euroopa eksperdid on esitanud oma aruandes hulga järeldusi. Nendest mõnega saab nõustuda, kuid on ka seisukohti, milles Eesti jääb eriarvamusele.

«Soovitust, et ERM-i võiks rajada Tallinna, ei saa kindlasti tõsiselt võtta. ERM on olnud sada aastat Tartus ja sinna ta jääb,» ütles Jänes.

ERM-i direktor Krista Aru sõnas, et muuseumihoone projekti iseärasuste tõttu ei saa seda ehitada kahes jaos, ent leidis, et kriitilistest märkustest hoolimata oli aruande üldtoon positiivne.

«Jaspersi ekspertaruanne, mis meile esitati, lubab julgelt minna Brüsselisse taotlema Eesti Rahva Muuseumi ehitamiseks Euroopa Liidu toetusraha,» kinnitas ka Jänes.

Kultuuriminister väitis, et «Eesti Päevalehe» eilses artiklis esitatud järeldus, nagu oleksid eksperdid soovitanud Eesti Rahva Muuseumi ehitamisest loobuda, on ekslik.

«On erakordselt kahetsusväärne, et on asjata paanikat tekitatud ja jäetud aruandes olevad positiivsed seisukohad kajastamata,» lausus Laine Jänes.

ERM-i ehitusraha taotlus on ettevõtluse arendamise sihtasutusest edastatud siseministeeriumi juures töötavale meetmekomisjonile. Seejärel saadavad siseministeerium ja rahandusministeerium selle infosüsteemi kaudu Euroopa Komisjonile.

«Taotluse Brüsselisse jõudmine peaks olema selle nädala küsimus,» kinnitas Jänes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles