Annetused toovad haiglale ratsu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõm anda ja rõõm võtta: Männimäe Selveri juhataja Marina Lillepõld (vasakul) ja Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi.
Rõõm anda ja rõõm võtta: Männimäe Selveri juhataja Marina Lillepõld (vasakul) ja Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi. Foto: Elmo Riig

Selveri heategevuskampaania ühes mündikogumisega andis Viljandi haiglale 2781 eurot ehk 43 520 krooni.

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi tänas kauplust ja annetajaid ning ütles, et selle summa eest ostab haigla taastusraviosakonda süvalihaste treenimise vahendi ratsu.

«Terve vaim peab juurde saama terve keha,» lausus ta. «Oleme välja vaadanud vahendi, mis maksab umbes 2200 eurot. Ülejäänud raha läheb samuti taastusraviosakonna arengu heaks.»

Sobib ka suurtele

Vanemfüsioterapeut Erli Lond ütles, et süvalihaste treenimise vahend on mõeldud eeskätt lastele, kuid sellega saavad oma lihastoonust parandada ka täiskasvanud.

Tema sõnul võimaldab ratsu aidata juba aastavanuseid lapsi ja ealist ülempiiri polegi. Seatud on vaid kaalupiirang: ratsu suudab treenida kuni 160 kilogrammi kaaluvat inimest.

Oma olemuselt meenutab seade meelelahutuses kasutatavat «hüplevat pulli», mis üha kiiremini ja äkilisemalt liikudes püüab ratsanikku maha raputada. Meedikud kinnitasid, et raviotstarbeline ratsu on turvaline ja seda saab õigeks treenimiseks seadistada paljudel viisidel.

Idee selline ratsu Viljandi haiglasse muretseda käis välja füsioterapeut Mikk Pärn, kes märkas abivahendit Belgias praktiseerides.

«Seal kujunes ratsu kiiresti eri vanuses laste suureks lemmikuks,» rääkis ta. «Väga tore, kui lastele saab pakkuda midagi, mis on neile ühtlasi nii hea kui kasulik.»

Pärn selgitas, et ratsuga tehtavat lihastreeningut vajaksid tegelikult kõik lapsed, sest süvalihased kipuvad paljudel nõrgaks jääma. Isegi mõnel pealtnäha heas vormis sportlasel võib probleeme olla lihastega, mis hoiavad selgroo ligi. Mõnel pool maailmas on ratsulaadsed treenimisseadmed ka jõusaalides.

Kaheksas aasta

Männimäe Selveri juhataja Marina Lillepõld ütles, et kaupluse heategevuskampaania sai teoks kaheksandat aastat järjest. Esimesel aastal toetasid viljandlased Tallinna haiglat, teisest korrast alates oma haiglat.

Heategevusüritus «Koos on kergem» kestis 11. novembrist 15. detsembrini, mündikampaania septembrist krooniaja lõpuni. Nimetatud 43 520 kroonist, mis on ühtlasi viimase kaheksa aasta tipp, kogunes mündikampaaniaga 10 079 krooni.

Lillepõld lisas, et Eestis tervikuna koguti 35 Selveri kaupluse 15 haigla heaks 1 166 860 krooni ehk 74 576 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles