Kalevipoeg kutsub aita

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kümnest üle Eesti toimuvast Kalevipoja vastuvõtust leiab 23. veebruaril aset Viljandi pärimusmuusika keskuses.
Üks kümnest üle Eesti toimuvast Kalevipoja vastuvõtust leiab 23. veebruaril aset Viljandi pärimusmuusika keskuses. Foto: Elmo Riig (montaaž)

Mittetulundusühing Sääsküla Huviklubi korraldab vabariigi aastapäeva eelõhtul pärimusmuusika aidas Kalevipoja vastuvõtu, kuhu jagatakse kutseid inimeste endi ettepanekute põhjal.

Järvamaal tegutseva Sääsküla huviklubi juhataja Arlet Palmiste on tuntud kui saate- ja õhtujuht. Mullu taasiseseisvuspäeval korraldas ta digilaulupeo «Ühtelaulmine» ning siis tekkis tal ka Kalevipoja vastuvõtu idee.

Tema sõnul on lihtrahvale mõeldud vastuvõttude korraldamine abikäe ulatamine presidendile, kes ei saa kõiki tunnustust väärivaid inimesi oma pidulikule vastuvõtule paluda.

Kümme vastuvõttu korraga

«Presidendi vastuvõtule pääseb 800 inimest, kellest 600 on riigikogu liikmed, ministrid, saadikud ja teised määratud inimesed ning vaid 200 saab president oma suva järgi kutsuda,» rääkis Arlet Palmiste.

«Eestis on aga kindlasti rohkem neid inimesi, kes on midagi oma riigi heaks teinud ning väärivad tunnustust ja tähelepanu.»

Kalevipoja vastuvõtule kutsutakse korraldajate sõnul need inimesed, kes on teinud midagi oma kogukonna heaks ja keda teised on selle eest tunnustanud. Et Palmiste hinnangul on tublisid ja tunnustust väärivaid eestlasi ühte peosaali mahutamiseks liiga palju, tehakse vastuvõtt 23. veebruaril korraga kümnes Eesti paigas. Korraldajad loodavad kohale meelitada viis tuhat inimest.

Viljandis peetakse pidu pärimusmuusika aidas. «Algul tahtsime vastuvõttu korraldada kultuurimajas, aga see on teil ju kinni ja väga palju suuri saale Viljandis rohkem ei olegi,» põhjendas Palmiste kohavalikut.

Tema jutu järgi on Viljandi vastuvõtule oodatud umbes 400 inimest. Nukker pole korraldaja aga ka siis, kui peolisi tuleb poole vähem.

«Mul ei ole hirmu, et me neid tublisid inimesi kokku ei saa. Kui juhtubki, et tuleb vaid 200,  on natuke kahju, aga mis seal siis ikka,» sõnas ta.

Mitu kriitikut on väitnud, et vastuvõtt on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) osav valimiskampaania. IRL-i kuuluv Arlet Palmiste tänavu riigikokku ei kandideeri ja lükkab ümber kõik üritust valimistega seostavad väited.

«Sellise sideme loomine on meelevaldne,» kinnitas ta. «Kui inimesed kuuluvad ühte erakonda nagu mina ja minister, kes sellele üritusele raha andis, ning Ando Kiviberg, kes juhatab asutust, kus üht vastuvõttu peetakse, siis arvatakse, et tegu on suure trikiga, aga tegelikult oleme seotud vaid partei kaudu.»

Sisulist seost ei ole

Viljandi pärimusmuusika aida pressiesindaja Rannar Raba sõnul pole IRL-i nimekirjas riigikokku kandideerival Ando Kivibergil ja teistel pärimusmuusika aida töötajatel Kalevipoja vastuvõtuga sisulist seost.

«Eesti pärimusmuusika keskus on selle sündmuse suhtes selgelt teenuse pakkuja rollis. Nii nagu kõigi teiste meie majas toimuvate sündmuste puhul, anname ka nüüd endast parima, et rentnik jääks rahule,» rääkis Raba.

Ta lisas, et vastuvõtuga on kõige rohkem seotud aida administraator, kelle igapäevane töö on ruume rentivate inimeste ja organisatsioonidega suhtlemine ning nende abistamine.

Peakorraldaja Arlet Palmiste kinnitust mööda ei riputata mitte ühelgi kümnest vastuvõtust üles ainsatki poliitilist loosungit, ei peeta sütitavaid valimiskõnesid ega reklaamita valimisi.

«Tahame, et sellest üritusest kujuneks vahva traditsioon ja kui järgmine regionaalminister on näiteks keskerakondlane, siis vaevalt me sellele vastuvõtule toetust leiaksime, kui seda nüüd nii alatult valimiskampaaniaks kasutaksime,» kummutas Palmiste kahtlused.

VASTUVÕTT
Kalevipoja vastuvõttu korraldab 23. veebruaril kell 19.30 kümnes linnas Sääsküla huviklubi eesotsas Triinu ja Arlet Palmistega.
• Viljandis on vastuvõtt pärimusmuusika aidas.
• Rahvale esinevad Hedvig Hanson ja ansambel Vana Kallim.
• Inimesi tervitab mõne rahvateatri näitlejast Kalevipoeg.
• Tallinnas nukuteatris aset leidvat vastuvõttu edastab Kanal 2.
• Kaaskodanikke saab tunnustada aadressil www.kodanikud.ee.
Allikas: www.kodanikud.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles