Festival pakub lisaks kontsertidele palju õpitube

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu-, tantsu- ja pillimägu õpitoad pakuvad tavapäraselt võimalust nii ise kätt külge panna kui kaugemalt saabunud külaliste kohalikust pärimuskultuurist kuulda.
Laulu-, tantsu- ja pillimägu õpitoad pakuvad tavapäraselt võimalust nii ise kätt külge panna kui kaugemalt saabunud külaliste kohalikust pärimuskultuurist kuulda. Foto: Folk.ee

Viljandi pärimusmuusika festivali üheks omapäraks on juba ürituse algusaegadest olnud suur õpitubade valik. Koostöös pärimusmuusika aidas tegutseva August Pulsti õpistuga valmistatakse ette neli päeva kestev hariv ja meelelahutuslik õppeprogramm, millest saavad osa võtta igas vanuses ja eri tasemega festivalikülalised.

Festivali ajal peetavad õpitoad võib laial laastus jagada kolmeks: festivali teemast tulenevad õpitoad, laulu-, tantsu- ja pillimängu õpitoad ning mängutoad lastele ja peredele.

Tegelikult algab üks kursus juba enne suurt pidu ja selleks on tavapärane festivalikursus, mis aitab folgi teemat mingi nurga alt sügavamalt avada. Sel aastal on festivali teema «Naiste hääl» ja kursuse kitsam teema on laulikud ja nende laulud. Kursus on pühendatud Eestis ja Setomaal elanud vägevatele laulikutele, nende eludele ja lauludele ning seda juhendavad Janika Oras ja Andreas Kalkun.

«Naiste häälele» pühendatud õpitubasid on seekord hulgaliselt ja teemat käsitletakse nii läbi muusika kui juttude. «Naine rahvajuttudes», «Armunud kui tuikesed: eksperimentaalne töötuba lindudest ja armastusest eesti rahvapärimuses», «Naised. Naistele. Naistest», «Noorte naiste laulud» ja paljud teised üritavad festivaliteemat käsitleda eri nurkade alt ja pole kindlasti mõeldud ainult naistele.

Laulu-, tantsu- ja pillimängu õpitoad pakuvad tavapäraselt võimalust nii ise kätt külge panna kui kuulata kaugemalt saabunud külaliste kohaliku pärimuskultuuri kohta. Mängima saab õppida nii väikekannelt, parmupilli kui kitarri, Ljoba Jence tutvustab Sloveenia naistelaulu ja Mare Mätas Kihnu tantse. Tavapärasest õpitubade formaadist erineb Janika Orase ja Väikese Hellero juhendatav «Kiigelaulud ja oma ilmaruumi loomine», mis toimub Kirsimäe kiige juures.

Nagu juba tavaks saanud, saavad lapsed ja pered tulla mängutubadesse, mis sobivad nii vastsündinud festivalikülalistele kui juba suurematele lastele, kellel on võimalik osaleda meisterdamistubades. Laupäeval toimub aida väikses saalis kaks ainult lastele mõeldud kontserti, mille viib läbi Annika Mändmaa.

Õpitubade programmi leiab veebilehelt folk.ee ning kõik õpitoad on osalejatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles