Kuidas peab töötu ettevõtjaks hakkama?

, Eestimaa Rahvaliidu majandustoimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

KÕHEDUST tekitab justiitsminister Rein Langi väide, et majanduskriis läks meist mööda. Kui sellised mehed ka pärast valimisi endisele kohale jäävad, peab eesti rahva mõistus minu arvates kuskil mujal maailmas parema rakenduse leidma.

«Kui see on kriis, siis sellises kriisis ma tahaksingi elada!» — «Võid kindel olla!»

PEAMINISTER Ansip asus majanduse ülekuumenemise ajal aktsiisi ja käibemaksu tõstes ja eelarvekärpeid tehes inimestelt viimaseid sente taskust õngitsema ning suutis viia rahva vaesuse piirile ja tööpuudusesse. Oleme nüüd euroalas ja naudime Euroopa Liidu vaeseima riigi staatust.

Valitsus suretab ka ettevõtlust, sest vananev riik oma kohustustega vajab ju ülalpidamist!

Olen Eestis osalenud kütusefirma ja puidutööstuse loomises, teinud kaasa hüdroelektrijaama rajamises, kinnisvaraarenduses, paari IT-firma käivitamises ja käitamises, olnud tegev ehitusettevõtluses ja turbatööstuses.

Praegu tegelen biogaasijaama rajamisega, seega ei saa väita, et oleksin rumal. Lõpetasin Tallinnas kaubandustegevuse, sest maksud sõid kogu laekuva raha.

Et eestlaste ostujõud on kahandatud minimaalseks, seisneb minu innovaatiline ärimudel nüüd Jaapanist autode ostmises ja Soome müümises. Mis te arvate, kas Eesti saab sellest kasu?

Eeltoodu taustal ajab mind iiveldama, kui ennast paksuks söönud poliitbroiler soovitab inimestel hakata ettevõtjaks ja kiidab veel takka, et oldagu innovaatiline. Küllap ei tea ta selle sõna tähendust.

Kuidas saab ülikooli lõpetanu või töötu Eestis ettevõtlust alustada? Toon mõne näite elust enesest.

Ehitusettevõtjaks hakates pead algul olema kellelegi alltöövõtja ja peatöövõtjaks tõusmine on välistatud — eriti praegu, mil ehitatakse pigem paragrahvide kui kelludega: riigihangetel osalemise nõuded on ulmelised.

Prügikäitlemine on tänapäeval popp ökoteema, aga kui tahad nimetatud valdkonnas kanda kinnitada, saad kuulda: sul ei ole kolmeaastast tegevusajalugu, ära parem trügi! Välismaist päritolu suurfirmad Ragn-Sells ja Veolia annavad tõenäoliselt juhtpoliitikutele põhjust rahul olla ning teised turule tikkujad pole oodatud.

Kui soovid vabaneda Põhjamaade tiigerpankadest ja luua oma rahvapanka, mis ei toodaks kasumeid Rootsi pensionäridele, teatab finantsinspektsioon, et seadus ei luba esmaemissiooniga panka luua.

Kes tahab Eesti mõõdupuu järgi väärikalt elada, peaks eesmärgiks võtma hästi tasustatud töökohtade edetabeli. Saame teada, et mõttekas on pürgida tipppoliitikuks, arstiks või notariks, kes võtab ühe lepingu eest 5000 eurot.

Kui vaadata ettevõtluse arendamise sihtasutuse starditoetusi, ilmneb, et 60 protsenti on läinud juuksuri- ja ilusalongide avamiseks. Kas see on meie palavalt ihaldatud Nokia?

Astusin Rahvaliitu selleks, et saaksin Eestis ettevõtteid luua ja arendada, nuumamata riigikogulaste rahakotti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles