Kevad on loomariigis peenema pere päralt

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährikute pesakonnad on suured, sest paljud neist leiavad oma otsa kiskjate lõugade vahel või autorataste all.
Kährikute pesakonnad on suured, sest paljud neist leiavad oma otsa kiskjate lõugade vahel või autorataste all. Foto: Elmo Riig

Iga talve järel lastakse looduse masinavärgil piduripedaal lahti ning raagus ja hallides toonides nukrusemaast saab jälle värvikirev ja häälekas paradiis. Ka metsarahvas lükkab uutele eluringidele hoolega hoogu sisse. Pesades praksuvad munakoored ja loomapojad teevad põõsaste varjus esimesi arglikke samme. On ärkamise, tärkamise ja sündimise aeg.

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul on praegu teistest loomakutsikatest jupi maad vanemad karupojad, kes tulid ilmale jõulupühade aegu. Emaga on päntajalad koos suisa kaks aastat.

«Elus ongi millegipärast sedasi, et mida tugevamad ja võimsamad on vanemad, seda äbarikumad on pojad,» tähendab Kaal. «Võtame tedre- või metsisepojad, kes peaaegu kohe pärast koorumist lendavad. Aga kotkapoeg on ilma sulgedeta ning päris äpu ja äbarik alguses.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles