Hirm hinnatõusu ees tühjendas riiulid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile võis Viljandi Rimist osta mitut sorti tükk- ja tuhksuhkrut ning Demerara suhkrut, kuid kõige tavalisema magusaine riiul oli nukralt tühi.
Eile võis Viljandi Rimist osta mitut sorti tükk- ja tuhksuhkrut ning Demerara suhkrut, kuid kõige tavalisema magusaine riiul oli nukralt tühi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kaupluste kuiv­aineriiulitelt on viimaste päevadega kadunud peaaegu kogu suhkur. Müüjate sõnul tuleb see klientide hirmust, et kaup läheb kallimaks.

Turu Konsumis pole suhkrut müügil juba eelmise nädala reedest. Juhataja Edda Kovali tähelepanekute järgi hakkasid inimesed magusainet ostma siis, kui aasta algul käis ajakirjandusest läbi teade, et suhkur kallineb. Nüüd on sellest tühi kõiki Konsumeid, Maksimarketeid ning A ja O kauplusi teenindava Eesti tarbijate ühistu keskladu ning seetõttu pole olnud võimalik poodide varusid täiendada.

«Ühe korra tellisime, aga ei saanud, sest laol ei olnud meile midagi anda,» nentis Koval.

Üks tõstis hinda, teistes pole

Eile Viljandi kesklinna poodides tehtud ringkäik näitas, et ainsana on suhkrut müügil Leola kaupluses. Seal maksis kilogrammine pakk ligi 18 krooni.

«Meil ei ole suhkru hind nii odav, et kõik kohe ära ostetaks,» selgitas kaupluse juhataja Aive Vanamets. Ta tõdes, et nädala lõpul oli paar päeva tühjana seisnud ka selle poe riiul, sest ümbruskonnast oli kõik juba ära ostetud ja nii võeti ka sealt, mis võtta andis.

Rimi kaupluse juhataja Annely Adler arvas, et suhkrumaania põhjus peitub klientide suures kartuses. «Inimestel on hirm, et suhkru hind tõuseb meeletult. Kui vaatame, et Leolas maksab kilo suhkrut juba 18 krooni, siis päris asjatu see kartus ei ole, sest tegemist on ligi 50-protsendilise hinnatõusuga,» rääkis Adler.

Rimi kommunikatsiooni­spetsialist Katrin Bats selgitas, et ükski ettevõte ei tõsta hinda tühja koha pealt, vaid jälgib konkurente. «Kui konkurendid tõstavad, siis tõstavad teised ka,» lausus ta.

Annely Adler aga kinnitas, et Rimi ei kavatse hinda tõsta 18 kroonile, kuid väikest tõusu ei saa välistada.

Häda teiste kuivainetega

Edda Kovali jutu järgi käivad inimesed küll Konsumi klienditeenindajatelt küsimas, kas suhkrut on, aga eitavat vastust kuuldes nad eriti ei nurise.

«Pruuni ja tükksuhkrut meil veel on. Kel häda käes, ostab neid, sest kui suhkrut on vaja vaid tee või kohvi sisse, saab ju nendega hakkama,» nentis ta.

Uus kogus tavalist suhkrut peaks juhataja ütlemist mööda Konsumisse jõudma reedel.

Kaubasaadetist ootab ka Rimi. Kui ülejäänud kaupluste juhatajad suhkru kõrval teisi populaarseid kaupu nimetada ei osanud, siis Annely Adleri sõnul on ka teiste kuivainete riiulis märgata suurt liikumist.

«Näiteks jahu on viimasel ajal tunduvalt rohkem ostetud. See peab hirm olema, sest selles valdkonnas pole peale tatra millegi hind tõusnud,» rääkis Adler.

Uus kogus suhkrut ja teisi kuivaineid peaks Rimisse jõudma täna. Kui kauaks sellest senise ostutempo juures jätkub, ei osanud juhataja öelda.

KOMMENTAAR

Katrin Bats,
Rimi Eesti Foodi kommunikatsioonispetsialist

Olukord on absurdne. Tarbija ise on tekitanud olukorra, kus jaanuari esimese nädalaga on ära ostetud kogu kuu varu. Suhkur on tähtis artikkel ja ükski kauplusekett ei saa lubada, et seda müügil ei ole. Seetõttu oleme sunnitud kohati ka hinda tõstma, et meil natukenegi suhkrut müügil oleks.
Täna saame veel juurde tellida, aga ühel hetkel lõpeb suhkur ka sellel ainsal Eesti tarnijal ja siis pole enam kusagilt võtta. Me juba tegeleme sellega, et Poolast ja mujalt suhkrut varuks otsida.
Praegu võib hind kerkida üks või kaks krooni kilo kohta, aga sellest ei peaks paanikat tegema. Vastasel juhul ootab ees tunduvalt suurem hinnatõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles