Kiriku katuse remondi toetuseks kõlab muusika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuseremondi toetuskontsertide sari saab teoks tänu Eesti rahvuskultuuri  fondi juurde asutatud Paul Kriguli perekonna fondi stipendiumile. Selle pälvis mullu kontserdikorraldaja Aivar Trallmann.
Katuseremondi toetuskontsertide sari saab teoks tänu Eesti rahvuskultuuri fondi juurde asutatud Paul Kriguli perekonna fondi stipendiumile. Selle pälvis mullu kontserdikorraldaja Aivar Trallmann. Foto: Jaan Männik

Laupäeval, 21. mail kell kell 16 algab suvine orelikontsertide sari Pauluse kiriku katuse renoveerimise toetuseks. Avakontserdil esinevad Tuuliki Jürjo orelil ja Leena Laas viiulil. Kontsert kannab pealkirja «Jalutuskäigud viiuliga», kõlab Buxtehude, Biberi ja Pachelbeli muusika.

Kuni septembrini leiab aset viis kontserti. 3. juuni öökontserdil esinevad Ulla Krigul orelil ja Ülo Krigul gongidel. Juulis astub koostöös Viljandi vanamuusika festivaliga üles Ines Maidre. Augustis tuleb koostöös Tallinna orelifestivaliga siia musitseerima legendaarne saksa organist Hans Gebhard.

Orelisarja viimane kontsert on septembris, kui kõlavad piiblilaulud. Orelil mängib Tuuliki Jürjo, laulavad sopran Tatjana Drobõseva ja mezzosopran Izida Galimova.

Sari saab teoks tänu Eesti rahvuskultuuri fondi juurde asutatud Paul Kriguli perekonna fondi stipendiumile. Selle pälvis mullu kontserdikorraldaja Aivar Trallmann, kes sõnas, et algselt oli orelisarja korraldamine katuse renoveerimise toetuseks uitmõte, ent eraldatud stipendiumiga kaasneb kohustus.

«Paul Krigul oli minu lapsepõlve Viljandis tuntud koorijuht ja ühtlasi Pauluse koguduse organist. Kuigi ma teda isiklikult ei tundnud, mõtlesin, et selline sari võiks talle meeldida. Pealegi on kahe manuaali ja 31 heliseva registriga Pauluse kiriku orel Eesti suurim mehaaniline orel. Ja kui katust pole, pole ka orelil kohta. Kui oled klavereid tassinud, siis pole raske ette kujutada, kui tüütu võib olla oreli teisaldamine. Kirikus on ka suurepärane klaver – seda kogesid need sajad inimesed, kes Helsingi ülikooli sümfooniaorkestri kontserdil käisid. Kirik on pühakoda ja samas avalik kultuuriruum. Pauluse kirikusse mahutub sümfooniaorkester ja koor ning kuni tuhat kuulajat. Sellist ruumi meil siin rohkem ei ole...,» rääkis Trallmann.

Lisaks orelikontsertidele on sel aastal kiriku toetuseks muidki kontserte. Otsa tegi lahti Helsingi ülikooli sümfooniaorkester ja järgmisena on 4. juunil kavas «Ecco la Primavera». Sellel esineb Kiili Vanamuusikaansambel, mida juhatab Viljandist pärit Heili Meibaum, solistidena astuvad üles sopran Kädi Plaas-Kala, bariton Tõnis Kauman ja trompetist Jose Antonio Page Ramirez.

Nädal hiljem esinevad Viljandi Linnakapell ja kümme kurmmhorni mängijat Tartu saksikoolist.

Väärika punkti saab toetuskontsertide sari 1. novembril toimuva hingedepäeva kontserdiga, kus esineb Vanemuise sümfooniaorkester, koor ja solistid. Kontserte toetavad Eesti Kultuurkapital, Viljandi lnnavalitsus ja kultuuriministeerium.

Kõikide kontsertide pileti hind on sümboolne, annetusi saab teha kontserdite ajal ja kiriku lahtioleku aegadel – selleks on kirikus eraldi korjanduskast. Samuti saab toetada ülekandega EELK Viljandi Pauluse Koguduse arveldusarvele EE191010302007152005. Kõikidele toimuvatele kontserditele on aukülalise kutse pälvinud äsja 25 tegevusaastat tähistanud aktsiaseltsi Electrumi juht Peeter Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles