Algas vähinädal

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Täna algas järjekordne vähinädal, mille jooksul kõneldakse soolevähist ja korjatakse raha rinnavähi varaseks avastamiseks.


Vähiliidu teatel on soolevähk maailmas levikult kolmas kasvaja. 2005. aastal diagnoositi Eestis 700 uut soolevähi juhtu ning igal aastal sureb soolevähi tõttu umbes 400 inimest.



Samas on soolevähk üks paremini ravitav kasvajaline haigus, kui see avastatakse varakult.



Europarlament võttis mais vastu resolutsiooni, milles kutsus komisjoni, nõukogu ja liikmesriike üles astuma samme vähi ennetamise, varajase avastamise, diagnoosimise ning ravi vallas.



Resolutsioonis nenditi, et 2006. aastal oli Euroopa Liidus peaaegu 2,3 miljonit uut vähktõve juhtu ning üle miljoni vähktõve põhjustatud surma. Enamasti surid inimesed kopsu-, pärasoole- ning rinnavähki.



Uutes liikmesriikides on vähktõppe suremus kõrgem kui vanades liikmesmaades. Eestis haigestub vähki ligi 6000 ja sureb 3500 inimest aastas.



10. oktoobrini kestev vähinädal algab esmaspäeval ümarlauaga, kus soolevähi teemal räägivad vähiliidu juhatuse esimees ja Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogiakeskuse ülemarst Vahur Valvere ning teised oma ala asjatundjad.



Teisipäeval korraldavad vähiliit, kunstimuuseum, kunstnike liit ja Hansapank Kumus heategevusliku kunstioksjoni «Ära jää hiljaks». 2., 5. ja 9. oktoobril korraldatakse Tallinnas, Pärnus ja Tartus heategevuskontsert.



Mõlema üritusega kogutakse raha mammograafiabussi ostmiseks, et aidata kaasa rinnavähi varasele avastamisele Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles