Helsingi ülikooli sümfooniaorkester esineb Viljandis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel, 6. mail kell 19 esineb Viljandi Pauluse kirikus 90. tegevusaastat tähistav Helsingi ülikooli sümfooniaorkester. Dirigendipuldis astub üles orkestri peadirigent Mikk Murdvee, solist on Valgevenest pärit, Soomes elav pianist Kiril Kozlovsky.

Kontserdil tulevad ettekandele Rahmaninovi klaverikontsert nr 3, Sibeliuse sümfoonia nr 3, Hülkilä «Metafore» (esiettekanne Eestis) ja Glucki avamäng ooperile «Iphigénie en Aulide».

Helsingi ülikooli sümfooniaorkester (Yliopilaskunnan Soittajat) on asutatud 1926. aastal, orkestri juured ulatuvad aga aastasse 1747, mil Turu akadeemia juurde loodi akadeemiline kapell. Praegu mängib orkestris ligi sada Helsingi ülikooli, Sibeliuse muusikaakadeemia, Aalto ülikooli ja Metropolia rakendusliku kõrgkooli tudengit. Osa orkestrantidest on elukutselised, aga on ka neid, kes on saanud professionaalse muusikahariduse, kuid põhitööd teevad mujal.

Selle orkestri ees on alustanud oma karjääri paljud tippdirigendid: Jussi Jalas, Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam. Aastast 2007 on orkestri peadirigent Mikk Murdvee, kes muusikuteed alustas viiuldajana. Õppides Sibeliuse akadeemias Mari Tampere-Bezrodny viiuliklassis alustas ta samas dirigeerimisõpinguid Leif Segestrami, Jorma Panula ja Atso Almila käe all. Nii jätkub tema rahvusvaheline karjäär solisti, orkestrikontsertmeistri ja dirigendina. Ta on juhatanud ERSO-t, Tallinna kammerorkestrit, Pärnu ja Haapsalu linnaorkestrit, Londoni kuningliku muusikakolledži orkestrit ja paljusid Soome orkestreid.

Pianist Kiril Kozlovsky on sündinud Valgevenes Mogiljovis. Muusikat on ta õppinud Minskis, Viinis ja Sibeliuse akadeemias. Samuti on ta osalenud paljude tuntud pianistide, sealhulgas Ivari Ilja meistrikursustel. Solisti ja kammermuusikuna on ta esinenud kõikjal Euroopas, esimese pianistina Soomes kandis ta ühel kontserdil ette kõik Šostakoviši prelüüdid ja fuugad (2006).

See kontsert avab muusikaürituste sarja Viljandi Pauluse kiriku katuse renoveerimist toetuseks. Selle katuse all asub näiteks Eesti suurim mehaaniline orel (meister Guido Knauff, 1866) ja loomulikult on orelimuusikal sarjas keskne koht. 21. mail kõlab kava «Jalutuskäigud viiuliga», esinejateks Tuuliki Jürjo (orel), Leena Laas (viiul). 3. juunil on kontsert «Hetked iseendale», kus esinevad Ulla Krigul (orel) ja Ülo Krigul (gongid). 4. juunil on kontsert «Ecco la Primavera», kus astub üles Kiili vanamuusikaansambel Heili Meibaumi juhtimisel, solistideks Kädy Plaas-Kala (sopran), Tõnis Kaumann (bariton) ja Jose Antonio Page Ramirez (trompet).

Kontserte jagub ka aasta ülejäänud kuudesse.

Katuse renoveerimist saab toetada nii kontserdil kui teha ülekande EELK Viljandi Pauluse Koguduse arveldusarvele EE191010302007152005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles