«Viljandi Jazzkaareke». Viimased teated enne festivali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra helilooja ja laulev kontrabassimängija Steinar Raknes viib kuulaja ameerika kauboifilmide kantri-džässilikku atmosfääri, kuumusest õhkavasse preeriasse.
Norra helilooja ja laulev kontrabassimängija Steinar Raknes viib kuulaja ameerika kauboifilmide kantri-džässilikku atmosfääri, kuumusest õhkavasse preeriasse. Foto: Knut Aaserud

Aprill on džässikuu ja seda muidugi tänu festivalile «Jazzkaar», mis pealinnas algab 22. aprillil.

Festival algab Charnett Moffretti trio Nettwork kontserdiga, elavaid legende jagub programmi mitmes žanris, nagu näiteks Al Di Meola, Chris Potter Quartet, või klubidžässi täht Mark de Clive-Lowe ja tema bänd Church.

Viljandi ei jää festivalist puutumata. Kirevast, mitmepalgelisest programmist jõuab minifestivalile «Viljandi Jazzkaareke» neli kontserti ja kolmandat aastat algab minifestival projektiga «Jazz linnaruumis», mis tähendab, et sel päeval linnas uitaja võib muusikaga kohtuda kummalistes paikades. Projekt algab hommikuses Tallinna–Viljandi rongis ja vagunis kõlav muusika on vihjeks, et teekonnal tehtavad peatused on uute muusikasõprade Viljandisse toomiseks.

Minifestivali põhiprogramm algab teisipäeval, 26. aprillil kohvikus Fellin Itaalia lauljatari Laura Maria Baccarini ja Prantsuse viiuldaja Régis Huby kontserdiga. Viiuldajal on töös nii akustiline kui elektriviiul ja elektroakustiline tenorviiul. Kontserdil kõlab killuke legendaarse Itaalia laulja, helilooja ja näitleja Georgio Garberi (1939–2003) loomingust. Olgu märgitud, et sel teisipäeval tavapärast ja tavapäraste hindadega Jazziklubi õhtut ei toimu!

Seekordse festivali suurim kontsert on kolmapäeval, 27. aprillil pärimusmuusika aida suures saalis, kus Ewert and The Two Dragonsi kitarrist ja laululooja Erki Pärnoja esitleb mullu detsembris ilmunud helikandjat «Himmelbjerget». Koos Erkiga astub lavale ansambli Frankie Animals kitarrist Jonas Kaarnamets ning koos moodustavad nad eksplosiivse kitarriduo. Madalamate kõlade eest kannab kontrabassiga hoolt Peedu Kass, kes on Erki Pärnojaga esitanud ka duokavasid. Taani trummar Ulrik Ording mängib Erkiga koos rahvusvahelise koosseisuga kvartetis Mainekk. Nagu plaadil (mida ilmselt paljud fännavad), annab kontserdil kõlapildile viimase lihvi Rootsi klahvpillimängija Filip Leyman, kes plaadi helimaastike loomiseks kasutas Erki Pärnoja sõbra Jarek Kasari kodusest keldrist «leitud» analoogsüntesaatoreid. Kindel võib olla, et helikandja live-esitlus Eesti-Rootsi-Taani muusikute esituses tõotab võimsat elamust, seda enam, et see koosseis eriti avalikult üles ei astu.

Erki Pärnoja: «Paljud on öelnud, et neis lugudes on peaaegu sõnu kuulda. Kui peaks mingi žanri välja tooma, siis arvan, et kõige tabavam oleks filmimuusika, indie-filmimuusika. Muusika filmile, mida ei ole.»

«Viljandi Jazzkaareke» on võimaluste piires püüdnud esitleda põnevaid, siinmail vähe tuntud muusikuid, kes on endale nime teinud oma kodumaal ja kaugemal ja kes pakuvad üllatavaid elamusi. Sel korral on selliseks muusikuks kindlasti helilooja ja laulev kontrabassimängija Steinar Raknes Norrast. Karismaatilise muusiku isikupärane helikeel ja laul ning pillimängustiil on improviseeritud nii popist, rokist, bluusist, folgist kui kantrist. Viljandis kõlab soolokava «Stillhouse», mis viib kuulaja Ameerika kauboifilmide kantri-džässilikku atmosfääri, americana ja džässi piirimaile kuumusest õhkavasse preeriasse. Steinar Raknes, kelle isikupärast kordumatust on püütud võrrelda ka legendaarse helilooja-bassisti Charles Mingusega, tuleb Viljandisse ja gruuvib täiega. Viimane tõdemus pärineb lauljatari õelt Eldbjorg Raknesilt, kes veebruari lõpupäevil laulis pärimusmuusika aidas kava «You Make Me Feel».

«Viljandi Jazzkaareke» lõpeb laupäeval, 30. aprillil Kadri Voorand Quartet kontserdiga «Armupurjus», millega esitletakse ka Kadri Voorandi verivärsket samanimelist autorialbumit. Koos isikupärase ja kirgliku lauljatariga on laval Virgo Sillamaa (kitarr), Taavo Remmel (kontrabass) ja Ahto Abner (trummid). Seegi kontsert leiab aset pärimusmuusika aida intiimses väikeses saalis, mis väga suurt hulka kuulajaid ei mahuta, ent esitatava muusika kvaliteet tõuseb paremini esile. Kontserdile järgneb jam session, mis paneb minifestivalile väärika punkti.

«Viljandi Jazzkaarekese» piletid on müügil Piletilevi müügipunktides, väike hulk festivalipasse, mis kontsertide külastamise soodsaks ja mugavaks teevad, on müügil ainult Viljandi turismiinfokeskuses.

Minifestivali Viljandi koordinaatori Aivar Trallmanni sõnul on avakontsert Fellini kohvikus ja kõige paremini on seni müüdud Kadri Voorand Quarteti kontserdi pileteid. «Steinar Raknes on siinmail tundmatu ja publik suuresti pelgab uut. Erki Pärnoja »Himmelbjergetit« saab kuulata pärimusmuusika aida suures saalis, kus veel ruumi on. Aga tõesti, väikeste saalide intiimsema alatooniga kontserdid on popid – eks see ole arvutiarmastuse aja eripära – minimaalne distants elava muusikaga on muutunud väga vajalikuks. Erki Pärnoja »Himmelbjerget« kõlab vaid Tallinnas ja Viljandis, seega võib ühel hetkel siingi tihedaks kiskuda.» Korraldaja lisas, et kui saal on täis, siis nii on ja kontserdi asupaikades muudatusi ei tehta.

«VILJANDI JAZZKAAREKE»

26. aprillil kell 19+ kohvik Fellinis Laura Maria Baccarini ja Régis Huby 
27. aprillil kell 19 pärimusmuusika aidas Erki Pärnoja «Himmelbjerget»
28. aprillil kell 19 pärimusmuusika aidas Steinar Raknes Norrast (laul, kontrabass)
30. aprillil kell 19 pärimusmuusika aidas Kadri Voorand Quartet + jam sessioon
 

Korraldaja võrdleb piletite hinda: 
Kadri Voorand Quartet Tallinnas 20/15 eurot, mujal Eestis, sealhulgas Viljandis  6–10 eurot
Steinar Raknes Tallinnas 25/20 eurot, mujal Eestis, sealhulgas Viljandis 5–10 eurot
Laura Maria Baccarini ja Régis Huby Tallinnas 15 eurot, mujal Eestis 6–10 eurot
Erki Pärnoja «Himmelbjerget» Tallinnas 15 eurot, Viljandis 10–7 eurot (mujal ei esine)

 Aivar Trallmann
 Aivar Trallmann Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuidas saab pealinnas esitatud kontserdi hind olla peaaegu poole kõrgem kui mujal Eestis, seda selgitab Aivar Trallmann: «Igal kohalikul korraldajal on üldjuhul olemas erinevaid väljakirjutatud toetusi, ent peamine on korraldajale kõikide tegurite koosmõju ja nulltolerants, see tähendab kulude-tulude tasakaalu. Tallinnas on potentsiaalse publiku hulk suurem, ent selle ürituse puhul konkreetselt on »Jazzkaare« kanda majutused ja rahvusvaheline transport. Iga Viljandis toimuv kontsert on tegelikult eraldi projekt ehk majandusüksus. Nii mõnedki koosseisud majutuvad siin, mitte Tallinnas. Mõned riigid peavad heaks tooniks toetada oma artistide esinemisi – tingimuseks on mõnikord ka mitu kontserti ja tuleb anda 100+% garantii aasta-poolteist varem. Selleks toimub koostöö erinevate korraldajate vahel. See võimaldabki kummalise pilguga vaadata piletihindade erinevusi, mis kujunevad potentsiaalse tarbijaskonna huvist, maksuvõimest, kulutuste prioriteetidest. Termini »kulutuste prioriteedid« selgituseks näide: 6. mail Helsingi Ülikooli Sümfooniaorkester Viljandis – 23. aprillini kõik piletid 4 eurot. Tegelikult saab selle raha eest paki suht normaalseid sigarette, korralikus einelauas kahte õlut ei saa...». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles