Loe, kuidas Martin Helme on muutnud oma seisukohta Kaljuranna rahvuse teemal (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme on viimase ööpäeva jooksul muutnud märgatavalt oma seisukohta teemal, et Marina Kaljuranna kui potentsiaalse presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus.

Helme nimetas Viljandis peetud rahvakoosolekul Kaljuranna puhul miinusena tema lähedasi suhteid peaministriparteiga, misjärel lisas kohe, et välisministri põhiprobleem on hoopis see, et ta on rahvuselt venelane. Täpsemalt on Kaljuranna ema venelanna ja isa lätlane, kirjutas eile Sakala.

«Ma ei pane Kaljurannale pahaks, et ta on venelane, aga ma ei arva, et venelane võiks olla Eesti president. Maailmas on juba üks riik, kus on venelasest president,» sõnas EKRE juhtivpoliitik.

Hiljem selgitas Helme Sakalale, et tema ja ta partei peavad iseenesestmõistetavaks, et kõige kõrgemad ametikohad oleksid täidetud eestlastega. «Iseenesest on ju võimalik, et (muust rahvusest – toimetus) inimene on meie ühiskonnaga hästi integreeritud, nagu seda on Marina, aga sellest hoolimata peame õigeks, et president oleks eestlane nii hingelt kui ihult,» rääkis ta.

Neljapäeva hilisõhtul, pärast seda kui uudis tema väljaütlemisest vallutas Eesti meedia, kirjutas Helme sotsiaalmeedias Facebook, et ei pane kellelegi Eestis pahaks võõrast päritolu. «Ma lihtsalt arvan, et Eesti riiki peaks valitsema eestlased. Skandaalne seisukoht? No harjuge ära,» lisas riigikogu liige.

Kui enne oli tema sõnul Kaljuranna põhiprobleem see, et ta on rahvuselt venelane, siis täna pärastlõunal nägi ta suurema probleemina hoopis midagi muud. «Meie jaoks ei ole Marina Kaljuranna põhihäda selles, kes on tema vanemad,» ütles ta Postimehele. Helme sõnul on nende erakonna silmis Kaljuranna põhiprobleem hoopis vastuvõetamatud poliitilised seisukohad, mis puudutavad näiteks piirilepingut või okupatsioonikahjude hüvitamise nõudmist.

Täna varaõhtul saadetud pressiteates kordab Helme, et ta ei ole öelnud ühtegi halba sõna ei vene rahvuse ega ka mitte selle kohta, et Marina Kaljurand on vene rahvusest. «Mitte kusagil pole ma väitnud, et Marina Kaljurand ei tohiks kandideerida presidendiks. See on tema põhiseaduslik õigus ja meie erakond kaitseb Eesti põhiseadust kindlamalt kui ükski teine,» ütles Helme. «Ka ei leia ma, et seisukoht, nagu võiks Eesti president olla eestlane, saaks olla kuidagi diskrimineeriv.»

Nüüd järgneb aga midagi sellist, mis on vastupidine tänasele, aga lähedane teisipäevasele väljaütlemisele. «Meie leiame, et rahvusel on tähtsus. Eesti on põhiseaduse kohaselt rahvusriik, mitte kodakondsuspõhine riik. Rahvusliku erakonnana peame me rahvust oluliseks osaks identiteedist. Võiks olla enesestmõistetav, et Eestil on eestlasest president. Aga nagu näha mõne poliitiku ja ajakirjanduse reaktsioonist, siis enam see ei ole iseenesestmõistetav.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles