Viljandi lähistel pandi tõukoer põlema (15)

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastane Tiibeti mastif Steffy sai eile koledaid põletushaavu.
Kolmeaastane Tiibeti mastif Steffy sai eile koledaid põletushaavu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile keskpäeval leidis Viljandi vallas Vasara külas asuva Piiri talu rahvas, et nende Tiibeti mastif Steffy oli küla pealt koju jõudnud kohutavate põletushaavadega.

«See on jube vaatepilt. Tõenäoliselt on ta põlema süüdatud,» ütles Piiri talu peremees Kristo Krabi.

Perenaine Jaanika Viidebaum lausus, et kogu koera suur ja kohev kasukas on põlenud. «Loom väriseb ja on hirmunud.»

Eriti on kannatada saanud koera parem külg ning tal on kõrbenud nii saba, kõrvad kui vurrud. Pererahvas tegi politseile juhtunu kohta avalduse, kuid esialgu kindlat kahtlusalust ei ole.

Visati põleva materjaliga

Steffy üle vaadanud loomaarst Aide Vendla tõdes, et vaatepilt oli õudne. «Nii julma käitumist ei ole ma oma pika veterinaaripraktika ajal veel kohanud. Kuidas võib keegi elusale loomale tule peale visata?» küsis ta.

Arsti arvates on keegi visanud koerale labida või hargiga peale põlevat lõkkematerjali. «Kuhu põlev ollus kukkus, sealt on karv põlenud. Märkide järgi on näha, et on olnud hästi kiire põlemine, mis ei jõudnud sügavale. Oleks  peale heidetud süütevedelikku, oleks tulejälg olnud väga konkreetne,» kõneles Vendla.

Kuigi üks külg on paljaks põlenud, ei ole koeral õnneks sügavaid haavu. «Karv on maas, naha pealmine kiht on ulatuslikult kahjustatud, aga õnneks mitte sügavalt,» sõnas Vendla. Ta avaldas lootust, et Steffy paraneb täielikult, aga uue karva kasvamine võtab väga kaua aega.

Loomaarst lisas, et kindlasti sai koer suure hingetrauma ja ilmselt pelgab ta elu lõpuni paaniliselt tuld. 

Süüdlast otsitakse

Kristo Krabi arvates võis süütaja olla keegi naabruskonna inimene, kes võis pahaks panna, et koer vabalt kulgeb. Samas kedagi kindlalt kahtlustada Kristo Krabi ei osanud. Lähim naaber on kilomeetri kaugusel, teisteni on paar kilomeetrit. 

«Varem oli meil lähim naaber naine, kelle kodus oli sadakond kassi. Temaga oli meil arusaamatusi, aga tema kassid käisid vahel ka meie õue peal,» rääkis Jaanika Viidebaum.

Nädal tagasi kolis naabrusesse uus pere, kellega Piiri pererahvas käis kohe ka oma koerast kõnelemas, öeldes, et ta on hästi suur, aga väga sõbralik ning kui probleeme tekib, tuleks neist kohe teada anda.

Naabrimees Jaan ütles Sakalale, et tema ei tea Piiri talu koerast midagi, küll on ta ümbruses näinud aga rebaseid ja hunte. Naabril on kodus kass ja poolteisekuune kutsikas.

Kristo Krabi rääkis, et ehkki Tiibeti  mastifeid peetakse raske iseloomuga koerteks, on kolmeaastane Steffy inimestega väga sõbralik. «Ta on lastega koos kasvanud ja meie väiksema tütre vankris magas kutsikana ühtelugu.»

Krabi tunnistas, et jooksuajal hoitakse looma kinni, aga muul ajal lastakse tal vabalt liikuda.

«Mis kasu meil temast siin maal muidu oleks. Koera ülesanne ongi ju kodu kaitsmine. Looma ketti panna ja maja tühjaks varastada lasta ei ole ka õige,» ütles Jaanika Viide­baum.

ARVAMUS

TRIINU PRIKS,
Varjupaikade mittetulundusühingu üldjuht

Triinu Priks
Triinu Priks Foto: Marko Saarm

Põlenud koerast on siiralt kahju. Loomade puhul puutume vägivaldsete juhtumitega kokku õnneks väga harva. Aga kui loom oleks olnud omaniku territooriumil või tema järelevalve all, nagu seadus kohustab, ei oleks midagi sellist tõenäoliselt juhtunud.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles