Tarvitada sobib ka enne valmimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maarahva seas väga levinud toit oli Roy Strideri sõnutsi läätsetamp. Läätsed hautati või keedeti pehmeks ja tambiti ühtlaseks massiks. Tänapäeval tehakse läätsesuppe, -salateid, -püreesid, -putru, -kisselli ja -pasteeti. Strider ise on teinud Šoti retsepti järgi tatra ja läätse jõulusuppi.

Läätsejahust küpsetatakse leiba. Väga tervistkosutav on süüa idandatud läätsi.

Portaali seemnemaailm.ee andmetel võib läätse kasvatada nagu teisi liblikõielisi kultuure, aga ka köögiviljataimena ehk tarvitada toiduks enne täielikku valmimist. Valmimata terad on isegi maitsvamad. «Maitselt ja toiteväärtuselt on lääts kaunviljade seas esikohal, ta keeb ruttu ja paremini pehmeks kui teised kaunviljad, seega ei ole teda vaja eelnevalt leotada,» kirjeldatakse sealsamas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles