Repliik. Moodsad ilmavaated (2)

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Baum
Kristiina Baum Foto: Marko Saarm / Sakala

Inimesi, kes on teistsugused, me kardame. Moslemid on terroristid, nad ohustavad meid ja me peame nad esimesena kahjutuks tegema. Mustanahalised on vaesed ja rumalad ning kõlbavad vaid orjadeks. Geid, lesbid ja muu enesemääratlusega inimesed on kahtlased, rõvedad – jah, koguni haiged – ja nad tuleb ravile suunata. See, kelle puhul ravi ei tööta, tuleb ühiskonnast välja juurida. Narkomaanid ja mõrvarid käituvad valesti ning nende koht on trellide taga või elektritoolis. Vaimse häirega lapsed ja täiskasvanud tuleb raviasutusse lukustada, neid ei tohi teistele näidata. Nii me, moodsa ilmavaatega eurooplased, arvame.

Oleme alati tundmatut peljanud. See, mis oli silmapiiri taga, oli ohtlik. Kodust ei tohtinud liiga kaugele purjetada, muidu võis üle maailma ääre kukkuda. Arvasime, et maailm püsib püsti nelja elevandi turjal. Ning et taevas on jumal ja põrgus kurat.

Sageli on tõe paljastamiseks piisanud ühest julgest inimesest. Piisas Christoph Kolumbusest ja Mikołaj Kopernikust, Marie Curiest ja Jeanne d’Arcist. Oli vaja kedagi, kes astus levinud arusaamade vastu ja tõestas, et kõik teised eksivad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles