Džihaadi küüsist pääsenud naine tuleb festivalile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

24. Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset 28.–31. juulini. Seekordne teema «Naiste hääl» on pühendatud naiselikule eneseväljendusele laulu ja pillimängu kaudu.

Khaira Arby, tuntud ka kui Põhja Ööbik, on pärit Timbuktust, omaaegsest Mali orjakaubanduse pealinnast. Timbuktu kohta räägib üks legend, et just naisorjad hoidsid selle koha vaimsust üleval ja tegid seda laulu abil, sest igasugune pillimäng oli seal keelatud. Kui džihaadi võitlejad vallutasid 2012. aastal linna ja kehtestasid seal oma korra, keelustati muusika taas ja Khairal oli õnne, et ta pääses keele suust lõikamisest.

«Khaira Arbyl keele suust lõikamine ei oleks olnud suur kaotus mitte ainult Mali muusikale, vaid kogu bluusimaailmale,» rääkis festivali pressipealik Erki Pruul. «Olles pärit perekonnast, kus vanemad taunisid laste muusikalembust, ei saanud ta küll täiuslikku muusikaharidust, aga seda suurem oli tema tung väljendada ennast oma laulude kaudu, tehes seda selle võrra isikupärasemalt ja veenvamalt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles