Talv on taevast alla tulnud

, Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Õunapuu
Jaan Õunapuu Foto: Peeter Langovits.

TÄNAVUSED lumetormid on näidanud kujukalt, et riik on omavalitsustele liiga teinud ja pannud nad väga raskesse olukorda: ladunud kaela tohutu hulga ülesandeid ning vähendanud samal ajal rahastamist, kärpides 2009. aastal muu seas omavalitsustele üksikisiku tulumaksu, tasandusfondi ja teederaha laekumist.

Rasketel tormipäevadel tegid mitu valda ja linna riigile silmad ette: lükkasid riigimaan­teid lumest lahti ning andsid hätta jäänud inimestele abi.

Üks minu tuttav võttis Monika nime kandnud tsükloni aegu ette öise sõidu Tallinnast Pärnusse. Ülirasketes ilmastikuoludes kujunes retk tavapärase kahe tunni asemel kuue tunni pikkuseks. Märkimisväärne on asjaolu, et selle aja jooksul ei olnud riigi ühel peamaanteel näha ainsatki sahka või muud teehooldusmasinat.

On hästi teada, et omavalitsuste niigi kõhna rahakoti pani lisasurve alla läinud aasta pikk karm talv, mille jooksul kohalike teede lumest puhtaks lükkamisele kulutati kümneid miljoneid kroone. Seetõttu kannatas suvine teede remont. Viimase kuu jooksul on lumetõrjele läinud üha uued ja uued miljonid. Ja karm talv seisab alles ees!

VALITSUS lubas hiljuti eraldada lume koristamise lisakulutuste katteks valdadele ja linnadele kokku 15 miljonit krooni. See summa on selgelt napp, võiks öelda, et piisake meres. Kui pihustada need 15 miljonit krooni enam kui 200 omavalitsuse vahel, jääb suurima lumeuputuse all ägavatele valdadele jagada naeruväärselt väike summa.

Pealegi on nii omavalitsused kui kohalikud traktoristipaberitega mehed ebanormaal­ses seisus: teede lahtilükkamiseks ei tohi põllutöömasinates kasutada sinist kütust. Valitsusliit keeldub probleemi tunnistamast. Piinlik tundub maksu- ja tolliameti Läänemaal algatatud menetlus: lumetõrjel oleva traktori paagist oli avastatud sinine kütus.

Sotsiaaldemokraadid algatasid vähem kui aasta jooksul juba teist korda vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmise eelnõu, mis lubab hädaolukorra likvideerimisel ja päästetöödel kriisikomisjoni otsusega kasutada erimärgistatud diislikütust.

Lumetuisu või tormi ajal valla- ja riigiteede lahtihoidmine on ju avalikkuse huvides. Terve mõistus peab võitma — saati et oodata on ka üleujutusterohket kevadet, mil inimeste ja nende vara päästmiseks võib taas vaja minna põllumeeste masinaid.

Kahju küll, aga valitsusliit ei toetanud parandusettepanekut, mille sotsiaaldemokraadid tegid 2011. aasta riigieelarvesse. Selle eesmärk oli kasvatada uuel aastal omavalitsuste tasandusfondi 130 miljoni krooni võrra. Nimetatud rahasüst olnuks raskete lumeoludega võitlevatele linnadele ja valdadele suureks toeks.

VIIMANE aeg on seada omavalitsuste rahastamine mõistlikule alusele. Oleme seda meelt, et omavalitsuste tulubaas peab jõudma vähemalt 2008. aasta tasemele. See tähendab, et tasandusfondi suurus peab praeguse 1,1 miljardi asemel taas olema 1,43 miljardit krooni ning vähemalt 15 protsenti kütuseaktsiisi summadest tuleb suunata kohalikesse teedesse — see tähendaks järgmise aasta 198 miljoni asemel 600 miljonit krooni.

Ja muidugi tuleb omavalitsustele laekuv füüsilise isiku tulumaksu osa tõsta 11,4 protsendilt taas 11,93 protsendile.

Meie valitsuserakonnad peavad ükskord tunnistama, et omavalitsus on iseseisva demokraatliku riigi olulisemaid institutsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles